BiH

Na tabli u Tuzli su preškrabali ćirilicu, a onda su se pojavili ovi momci

Objavljeno: 30.06.2016 | 13:42Izvor: 24sata.rs

Vesti o žvrljanju, lomljenju i uništavanju tabli na kojima stoje ćirilična slova u prilici smo, nažalost, često da vidimo, ali iz Tuzle nam ovih dana stiže sasvim drugačija vest. Naime, videvši da je tabla sa nazivom njihovog grada oskrnavljena velikom crniom flekom, mladi momci su uzeli sunđer u ruke i samostalno skinuli crnu mrlju uz poruku da je to treba da bude grad u kom ima mesta za sve - bez obzira na to koje je nacionalnosti.

TuzlaTabla koja se nalazi na ulaz u grad, a na kojoj godinama i na latinici i na ćirilici piše "Tuzla" išarana je tako da ostane samo latinični naziv. Još jedan akt nacionalne netrpeljivosti, pomislili bi mnogi i okrenuli glavu na drgu stranu - ali ne i mladi Tuzlani. Oni su uzeli sunđer u ruke, skinuli mrlju ipostali apsilutni hit na Fejsbuku - njihova objava je privukla mnogo pohvala, i to ne samo od Srba. Ljudi iz čitave bivše Jugoslavije su se javili da ohvale čin koji nedvosmisleno šalke poruku da svi treba da živimo u miru, bez obzira na to kojim jezikom govorimo, kojim psimom pišemo ili kako se mole Bogu.

Akciju je pokrenula organizacija "Građanska snaga" iz Tuzle, a inicijator Suad Murselovićza "24 sata" kaže da je ponosan na svoje sugrađane. Uz poruku da su sramotnim činom žvrljanja ćiriličnog natpisa negativci želeli da pokažu da za neke tu mena mesta, on ističe da je njihova želja bila da pokažu upravo suprotno.

TuzlaTuzla

- Tabla je ižvrljana u januaru ove godine, a možda i pre toga. Mi za to nismo ni znali do pre par dana, kada se na jednom portalu pojavila vest o svemu tome. Posle toga nije bilo puno filozofije - imamo problem, idemo da ga rešimo sa parčetom krpe i malo razređivača - priča naš sagovornik.

On ističe da su ovim činom želeli da pošalju poruku da žele da žive u gradu koji nije čist samo u ekološkom smislu, već je ćisti i od nacionalizma, vandalizma i svih drugih "izama".

TuzlaTuzla, Foto: Građanska snaga Tuzla

- Tuzla je oduvek bio grad u kome je bilo i uvek će biti mesta za sve normalne, zdrave i dobronamerne ljude bez obzira na pismo kojim pišu, kako se mole Bogu, naciju, bilo koji drugi prefiks ili sufiks. A kakav je Tuzla grad, takva je Bosna zemlja. Drago mi je da je jedna ovakva akcija koja nije trajala ni 15 minuta, izazvala tako pozitivne reakcije, i da je poruka koju smo hteli da pošaljemo stigla i izvan granica Bosne i Hercegovina - zaključuje Murselović

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u