BiH

(FOTO) ONI SU ODUŠEVILI SVET: Ceo razred u Sarajevu naučio znakovni jezik zbog gluvonemog drugara

Objavljeno: 08.02.2016 | 14:04Izvor: Kurir

SARAJEVO - Drugari iz odjeljenja su uradili neverovatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluvonem.

Prošle godine, Zejdova majka je odlučila da ga pošalje u redovnu školu, ali je nije radovala činjenica da niko u školi ne zna znakovni jezik.

Njegova učiteljica Sanela Ljumanović, trudila se svim silama da dopre do Zejda koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je ubrzo shvatila da joj ne ide baš od ruke.

Zato je odlučila da uradi nevjerovatnu stvar za malog Zejda. Naučila je celo odeljenje znakovni jezik kako bi svi lepo mogli da komuniciraju.

Posle tri meseca, prvi razred Osnovne škole “Osman Nakaš” naučio je osnove znakovnog jezika. Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda je odmah poraslo! 

"Zejd se raduje svakom odlasku u školu, srećan je i motivisan", rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić. Njegovi drugari iz razreda su toliko uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli da uče i svoje roditelje.

"Srećan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluvonemom decom. Zabavno je", rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih drugara iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj deci, a i na taj način oni postaju svesni šta čini taj invaliditet.

"Svi smo srećni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dete", istakla je njegova učiteljica.

(metro.co.uk)



Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u