BiH

DRAMA: Deca masovno padala u nesvest i povraćala posle primljene vakcine

Objavljeno: 17.12.2014 | 15:09Izvor: Telegraf.rs

Na Klinici za infektivne bolesti, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, primljeno je 13-oro dece, rođene 1996.godine, s nespecifičnim kliničkim simptomima koji su naznačeni kao moguće nus pojave

Oko stotinu učenika Srednje medicinske škole Bjelave iz Sarajeva juče je primilo antitetanus vakcinu u Domu zdravlja Vrazova, a više njih imalo je negativne reakcije, poput gubljenja svesti, visoke temperature i osipa, kako piše “Dnevni avaz”.

Prema informacijama koje su dobili tamošnji mediji, 12 učenika zatražilo je lekarsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, a pet njih je zadržano na ispitivanju. Kako saznajemo, sve nadležne institucije u glavnom gradu BiH su “na nogama” zbog ovog slučaja, koji je uneo paniku među učenike, njihove roditelje i medicinsko osoblje.

Inače, radi se o vakcini koja se prima posle svake povrede, ugriza pasa, a i kroz redovnu vakcinaciju učenika, pa postoji strepnja da bi svi pacijenti koji su poslednjih dana primali ovu vakcinu, mogli da imaju negativne posledice.

Zabrinuti roditelji su istakli da su učenici iz dva razreda vakcinu primili juče oko devet sati, a prve negativne reakcije kod 20-ak dece počele su da se javljaju u popodnevnim satima. Deca su se žalila na bolove, malaksalost, grčeve u mišićima, povišenu telesnu temperaturu, neki su čak povraćali.

- Veoma smo zabrinuti, ne znamo o čemu se radi, sin mi je ostao sinoć na ispitivanju, a prve informacije dobićemo danas. Kako su nam reklilekari, ovo im se nikada nije desilo - rekla je jedna zabrinuta majka.

Direktorka Srednje medicinske škole na Bjelavama Sabina Kacila rekla je da su se učenici nakon primanja vakcine, u jutarnjim satima, vratili na nastavu i tokom dana su osetili slabost pa su se obratili profesorima.

Na Klinici za infektivne bolesti, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu,primljeno je 13-oro dece, rođene 1996.godine, s nespecifičnim kliničkim simptomima koji su naznačeni kao moguće nus pojave ( u vidu glavobolje, vrtoglavice, nestabilnosti pri hodanju i trnjenja u rukama).

Izvor: avaz.ba


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u