Zdravlje

Žene, ne ignorišite ove signale, jer možda bolujete od SMRTONOSNOG RAKA koji može da se izleči!

Objavljeno: 26.01.2017 | 13:38Izvor: Telegraf.rs

Uvek je bolje sprečiti, nego lečiti, ali ako ipak do toga dođe - važno je izlečiti. A sve zavisi od vas i zato reagujte na vreme

Statistika koja govori o raku grlića materice je zabrinjavajuća i kod nas i u svetu. Naime, razvoj ove opake bolesti je u porastu, iako upravo za nju postoji efikasna prevencija.

U Srbiji svakog dana umre jedna žena od raka grlića matrerica, a čak četiri njih oboli od ove gnusne bolesti.

Britanska statistika nije ništa manje zabrinjavajuća. Tokom godine se ovo oboljenje dijagnostikuje kod više od 3.000 Britanki, iako u 100 odsto slučajeva mora da se spreči, piše Daily Star.

Stručnjaci stalno napominju da je neophodno dobro informisanje žena o opasnosti od raka, a naročito o tome da jedan preventivni pregled može zaista da im spase život. Papa test je potpuno efikasan način da se otkriju promene na gliću materice, a brza reakcija može da dovede do suzbijanja razvoja ćelija kancera.

Foto: Profimedia/BSIP

Foto: Profimedia/BSIP

Žene bi trebalo već od 25. godine da se testiraju na ovu bolest putem Papanikolau testa, i to na svake tri godine. Tu praksu je neophodno nastaviti sve do 50, a kasnije je dovoljno testiranje na pet godina.

Pored toga, između pregleda, potrebno je pratiti signale koje šalje organizam i u skladu sa njima reagovati.

Najčešći simptomi da nešto nije u redu sa vašim genitalnim traktom su česta krvarenja mimo menstruacije, ali i promena sastava i mirisa sekreta. Ne bi trebalo ni zanemariti bol tokom seksualnih odnosa. Ukoliko primetite neke od ovih promena, obavezno posetite ginekologa.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

U čak 99,7 odsto slučajeva uzročnik raka grlića materice je HPV, odnosno humani papiloma virus, čije nepravovremeno lečenje dovodi do kobnih posledica.

Postoje rizične grupe žena koje su sklonije dobijanju ovog virusa, pa ne bi bilo loše da proverite da li ste među njima.

To su najčešće žene koje ne idu na redovne preglede i testiranja.

Pored njih, tu su i one koje su seksualno aktivne od rane mladosti, one koje su mlade rodile dete, one koje su rodile mnogo dece (različito od organizma do organizma), one koje su imale mnogo seksualnih partnera, kao i one koje su duži vremenski period koristile kontraceptivne pilule (više od 10 godina).

Pušenje takođe povećava rizik od oboljevanja od raka, ovog kao i svakog drugog.

Ipak, najveći problem je slab imuni sistem.

Ako ste u nekoj od ovih grupa, testiranje je jedino rešenje za vas i jedina šansa da sprečite razvoj raka grlića materice. Bilo bi dobro da se na vreme  osvestite i odreagujete, jer zaista možete sebi da spasete život.

Ne zaboravite, od nedavno postoji i HPV vakcina koja značajno umanjuje mogućnost dobijanja ovog virusa.

 

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u