Zdravlje

Za svaku ženu: Evo šta moraš da radiš kako bi sačuvala intimno zdravlje!

Objavljeno: 25.06.2016 | 13:47Izvor: Stil-magazin.rs

Ukoliko muku mučiš sa svrabom, peckanjem, pojačanim sekretom, veoma je važno da se pridržavaš ovih pravila

Od šampona i dnevnih uložaka do uskih pantalona i hlora, neke stvari štete zdravlju vagine više nego što možete da zamislite. Uopšteno, pravilo je što prirodnija nega i prirodni materijali.

Za zdravlje svakog organa važno je da živite što prirodnije - odnosno ne ugrožavati prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima.

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu ugroziti zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni. Najčešća grešla je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba mirisati kao ruža.

Najbolja je samo voda

Najveći mit je da vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde kako je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH kao i sluznice kože. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrok upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

Dnevni ulošci i tamponi uzročnik su infekcija

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao "nužni". Realnost je kako je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovno korištenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to ne omogućava "dotok vazduha" te pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Uske pantalone uzrokuju gljivice

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da "diše" su uske pantalone. Uopšteno, bolje je birati odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama. Najbolji izbor je pamuk.

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo...

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina "vlage" zavisi od razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tečnosti, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažno i toplo okruženje. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrb, peckanje...

Probiotici su saveznici vagine

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom najbolji su prirodni saveznik zdravog iuravnoteženog bakterijskog sistema vagine. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima.

Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem

Sredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim spojevima čija je zadaća prirodan miris, ali ne i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite donji veš.



Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u