Zdravlje

SUPA, BELI LUK I KISELI KUPUS 10 saveta kako da pobedite i izlečite se od gripa

Objavljeno: 28.12.2016 | 08:54Izvor: Blic

Najviše vremena ovih dana provodimo u zatvorenim prostorijama pa se virusne infekcije veoma brzo šire. Kako bi na najbolji mogući način izbegli prehladu i grip jedino što je potrebno jeste izbegavati kontak sa obolelima, ali istovremeno i jačati imunitet.

Prati ruke i održavati ličnu higijenu

Foto: Profimedia

Virusi se prenose kapljičnim putem i pljuvačka zaražene osobe puna je virusa. Zato je prvi savet da se redovno peru ruke, jer to znatno smanjuje šansu da se unesu štetni bacili u telo. Prehlade i grip najlakše se šire dodirom. Treba držiti ruke što dalje od očiju, nosa i usta.

Redovno provetravanje prostorija

Foto: Reuters

Provetravanje prostorija je obavezno kada je sezona gripa, ne samo kada je neko od ukućana bolestan, već je to potrebno raditi i kada su svi zdravi.

Unos vitamina

Foto: Shutterstock

Unos svežeg voća i povrća podiže imunitet i zato, s obzirom da ga još uvek ima u svežem stanju, treba ga iskoristiti što je više moguće. Vitamin A, koji se nalazi u slatkom krompiru, šargarepi, pomaže belim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija. Limun, pomorandže, grejpfrut, sadrže vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih namirnica i pomaže imunom sistemu da se zaštiti od bolesti. I vitamin E, koji se nalazi u orasima, semenkama, repi i zelju, dokazano je odličan za borbu protiv infekcija gornjih disajnih organa.

Kiseli kupus i paprika

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Uvreženo je mišljenje da limun ima najviše vitamina C. Međutim, najveći izvor ovog vitamina ima upravo u turšiji i kiselom kupusu.

Proteini

Foto: Vladislav Mitić / RAS Srbija

Dovoljan unos proteina najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso, poput vegeterijanaca ili onih koji su na dijeti koja ga isključuje, imaju slabiji imunitet i moraju da ga nadomeste ribom.

Probiotici

Dnevna doza probiotika smanjuje rizik od prehlada, ali i njihovo trajanje. Kalcijum u mlečnim proizvodima odlična je pomoć u dijeti, održava čvrstoću kostiju i nivo mišićne mase, ali i pomaže pri sagorevanju masti. S obzirom da trenutno vlada miks virusa, a jedan od njih je i norovirus koji pored visoke temperature izaziva i stomačne probleme.

Med i limun

Foto: Promo

Ovo je dobra kombinacija protiv kašlja i bolova u grlu. Med smanjuje jačinu i učestalost kašljanja. Razlog zbog kog ljudi imaju utisak da im pomažu napici sa limunom i medom je taj što ih obično piju tople. Para i toplina ublažavaju upalu u grlu i glasnim žicama. Med povećava prirodnu otpornost organizma od bolesti jačajući imunološki sastav, i nadopunjuje sa lekovitim napitcima, kao što su biljni čajevi. Korisni su i topli čajevi (nana, majčina dušica, kamilica, šipak) uz dodatak meda, limunade jer vlaže sluznicu i ublažavaju bolove. Med je stari isprobani lek kod bolesti disajnih puteva, a njegovo delovanje značajno mogu poboljšati dodaci propolisa i matične mleči.

Inhalacija

Foto: Profimedia

Stavljanje glave iznad vrele vode koja isparava popularan je način za borbu protiv simptoma prehlade. Topla para opušta zapaljene glasne žice i olakšava kašalj, a može opustiti sinuse. Dodavanjem mentola, može čak odčepiti zapušen nos.

Pileća supa

Foto: Profimedia

Ublažava simptome prehlade i grip. Poznata je i kao “jevrejski penicilin”, a već se vekovima pileća supa smatra lekom za grip i prehladu. Naučnici su otkrili da supa sprečava kretanje neutrofila, oblika ćelija imuniteta, koje izazivaju neke simptome prehlade, poput stimulisanja oslobađanja sluzi i skraćuje vreme zadržavanja virusa na sluznici.

Beli luk

Foto: RAS / RAS Srbija

Radi sprečavanja zaraze, ali i bržeg ozdravljenja preporučljivo je jesti beli luk. On je od davnina poznat kao sredstvo protiv virusa i bakterija, a pomaže i kod pročišćavanja sinusa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u