Zdravlje

Srbi preko Fejsbuka dižu ALARM: Ovim nas truju, a nemamo pojma!

Objavljeno: 21.12.2014 | 13:04Izvor: Telegraf.rs

Redovne inspekcijske kontrole pokazuju da je hrana bezbedna i ispravna, što često demantuje masovno naknadno povlačenje namirnica - ne sa granice, nego sa rafova supermarketa

Da li nas je, ikada, neka inspekcija upozorila da je neka namirnica potencijalno opasna i da se suzdržimo od kupovine iste dok ne provere da li je bezbedna? Nije. Rupu u obaveštavanju građana koju su napravile inspekcije i ministarstva popunili su građani sami, preko društvenih mreža i medija.

Redovne inspekcijske kontrole pokazuju da je hrana bezbedna i ispravna, što često demantuje masovno naknadno povlačenje namirnica – ne sa granice, nego sa rafova supermarketa, piše “24 Sata”.

A i kako da kontrole budu efikasne kada ni nakon pet godina od usvajanja Zakona o bezbednosti hrane nije pokrenuta nacionalna referentna laboratorija, za kontrolu njene ispravnosti, pa umesto da je proveravamo, verujemo proizvođačima na reč.

Osim toga, nemamo ni efikasan sistem brzog uzbunjivanja, a ne poštujemo ni evropski koji svakog dana upozorava građane EU na nebezbedne proizvode na tržištu. I dok roditelji u evropskim zemljama odmah saznaju za otrovnu kinesku igračku, roditelji u Srbiji će tu istu igračku kupovati svojoj deci.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača kaže da u Srbiji ne postoji savet za bezbednost proizvoda koji bi se bavio procenom rizika.

- Ne postoji čak ni neformalna grupa u okviru Ministarstva poljoprivrede koja bi se time bavila. Vi tamo nemate ni čoveka kojem biste mogli da se obratite na temu bezbednosti hrane u vanrednim situacijama – kaže Papović. Stoga sve ovo, ukazao je, širom otvara vrata za spekulacije, ali i za mito i korupciju u oblasti bezbednosti hrane, bilo da je iz uvoza, bilo da je domaće proizvodnje.

Šta smo sve saznali preko društvenih mreža:

KINESKE IGRAČKE NISU BEZBEDNE

Veliki broj kineskih igračaka povlači se svake nedelje sa evropskog tržišta, zbog nedozvoljenih količina različitih hemijskih supstanci, ili zbog nedovoljno bezbedne izrade koja može da ugrozi bezbednost dece. Sve te igračke mogu da se nađu i na našem tržištu, u prodavnicama kineske robe, ali i šire, ali za opasnosti koje od njih prete znaju samo oni koji koriste Fejsbuk.

GUMICE ZA NARUKVICE SU KANCEROGENE

Britanska firma “Entertejner”, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije. Iako i kod nas mnogo dece pravi narukvice od istih ovih gumica, njihovu bezbednost u Srbiji niko nije kontrolisao dok se u medijima i na društvenim mrežama nije podigla prašina.

DEČJA HRANA SADRŽI OTROVE

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je tokom protekle nedelje da je sa tržišta povučena “Alnatura” dečja hrana, kaša s četiri vrste žitarica “4-Korn Getreidebrei”, u pakovanju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine. Ova hrana je, osim iz Hrvatske, povučena i iz Austrije, Češke, Nemačke, Mađarske, Luksemburga, Rumunije i Slovenije, ali građani Srbije nisu zvanično upozoreni na opasnost.

KORA LIMUNA JE OTROVNA

Početkom novembra u medijima i na društvenim mrežama danima se govorilo o limunu na čijoj deklaraciji piše da je zabranjeno koristiti koru za jelo, jer je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji je kancerogen, iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Ministarstvo i nadležne inspekcije danima se nisu oglašavale ovim povodom.

PRODAVNICE SU PREPUNE LAŽNIH AKCIJA

Kako bi naveli građane da kupe i ono što im ne treba, trgovci iproizvođači pribegavaju mnogobrojnim trikovima kojima kupce dovode u zabludu da će uštedeti novac. Lažni gratisi, lažna super cena za akcije “3 za 2“, jedna cena na rafu, a druga na kasi, proizvod snižen za nekoliko para, ili proizvod koji na sniženju košta više nego pre sniženja, samo su neke od obmana na koje smo upozoreni na društvenim mrežama, a ne od nadležnih.

JEDEMO ŠAMPINJONE I MED IZ BUDUĆNOSTI

Društvene mreže preplavile su poslednjih desetak dana fotografije meda i šampinjona proizvedenih “u budućnosti”. Na pakovanju pečuraka stajalo je da su proizvedene 30. 12. 2014. godine, odnosno tek za 20 dana od dana kada su se našle u prodaji. Novosađani su ovih dana u kafićima dobijali med na kome je stajalao da je proizveden 19. januara naredne godine.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u