Zdravlje

PAŽNJA, NAŠOJ DECI PRODAJU OTROVNU SUPSTANCU: Hlor-dioksid nije lek!

Objavljeno: 30.11.2015 | 13:58Izvor: Telegraf.rs

Već godinama se u Srbiji prodaje takozvani Miracle Mineral solution (MMS) koji je zapravo hlor-dioksid i "preporučuje" se za lečenje brojnih teških bolesti

Već godinama putem društvenih mreža u Srbiji se obolelima nude takozvani Miracle miner solution (MMS), uz reklamu da to je to lek za autizam, rak, sidu i druge teške bolesti.

Međutim, reč je o izbeljivaču koji može biti fatalan po čoveka ukoliko se na bilo koji način unese u organizam. “Čudotvorni rastvor” je zapravo hlor-dioksid i “preporučuje” se da se konzumira u kombinaciji s limunskom kiselinom kako bi se aktivirao, piše Blic.

– Šokiran sam saznanjem da je nekom palo na pamet da pije izbeljivač. To je pre svega otrov, jer ima korozivno delovanje i može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa. Prvo dovodi do oštećenja digestivnog trakta, čija je krajnja posledica suženje jednjaka ili želuca. To dovodi do invalidnosti, jer čovek ne može da guta. Mora da mu se pravi plastika, otvara stoma na grlu kako bi mogao da jede ili pije – upozorio je doktor Dragan Joksović, toksikolog.

Inače, MMS ne stiže do creva, neutrališe se u želucu, izaziva krvarenje i ostavlja opekotine.

– Varikina, sona kiselina, natrijum-hidroksin ako se ova jedinjenja piju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Takođe je veoma opasno ako se maže po kosi, jer pravi ozbiljne opekotine, a ožiljci ostaju trajno na telu – kaže dr Joksović.

Inače, Fejsbuk grupe u kojima se savetuju “lečenja” ovim izbeljivačem funkcionišu godinama i broje više desetina hiljada članova, naočigled Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Nadležni su reagovali 2011. godine kada je raskrinkan nadrilekar iz Bosne i Hercegovine Slobodan Maslić, koji je “mućkao” MMS koji se u Srbiji prodavao za 15 evra.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Njega uglavnom promovišu grupe koje javno pozivaju na bojkot zvanične medicine i vakcinacije dece, a kao glavne arumente navode da su lekovi otrov i da se svaka bolest, pa i rak ili autizam, mogu izlečiti MMS-om, gledanjem u sunce, sirovom ishranom, klistiranjem kafom ili “urinoterapijom”.

Inače, na internetu postoje brojni forumi koji se bave ovom temom i preporučuju ljudima koji su u bezizlaznoj situaciji.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u