Zdravlje

OVU STRAŠNU BOLEST IMA POLA MILIONA SRBA, A NIJE RAK PLUĆA: Ako ste pušač, idite na pregled što pre!

Objavljeno: 16.11.2016 | 09:45Izvor: Telegraf.rs

U Srbiji još ne postoji registar obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), oboljenja koje je četvrti uzrok smrti kod nas

Pušače ne ubija samo rak: od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) svake godine u Evropi umre između 200.000 i 300.000 ljudi, a u svetu više od tri miliona. Oboljenje, poznato i kao bolest pušačkih pluća, karakteriše povremeno ili stalno suženje disajnih puteva, što dovodi do otežanog disanja, praćenog iskašljavanjem i stalnim osećajem umora.

U Srbiji još ne postoji registar obolelih od HOBP-a, a prof. dr Branislava Milenković, zamenica direktora Klinike za pulmologiju u Kliničkom centru RSbije i načelnica Odeljenja za bronhijalnu astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i hroničnu respiracijsku infekciju, procenjuje da ovu bolest imaoko pola miliona građana naše zemlje.

Ona ističe da je to četvrti najčešći uzrok smrti u našoj zemlji. Poseban problem predstavlja kasno javljanje lekaru, jer oboleli, mahom pušači, smatraju da su kašalj, iskašljavanje i škripanje u grudima uobičajena prateća pojava duvanskog poroka.

Doktorka Milenković navodi da su oboleli u odmaklom stadijumu prinuđeni da žive “vezani” za aparat sa kiseonikom, a mnogi se ni tada ne odriču cigareta. Uprkos novim lekovima, ovo je nažalost i u 21. veku veoma teška dijagnoza, što je i razlog da se 19. novembar obeležava kao Svetski dan borbe protiv HOBP-a, kako bi se skrenula pažnja javnosti na ovaj zdravstveni problem.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

– Reč je o teškoj hroničnoj bolesti, koja dovodi do invaliditeta. Najvažnije je bolest na vreme otkriti, rano započeti lečenje, ali je najvažnije prestati sa pušenjem – objašnjava za Politiku dr Milenković, dodajući da danas u Srbiji imamo veoma efikasne lekove koji ne samo da otklanjaju tegobe, već sprečavaju pogoršanje bolesti.

Posebno su efikasni lekovi u obliku inhalatora – pumpica, gde umesto da oboleli dobije tablete ili injekcije koje „putuju” kroz krvotok i jetru, lek se jednostavno udahne i stiže pravo na mesto gde treba da otkloni simptome. I pored te činjenice, velikom broju pacijenata lekovi nisu dostupni, jer moraju da plate participaciju koja mesečno iznosi oko 4.000 dinara.

Foto: Profimedia, Printskrin: Youtube/Veuer

Foto: Profimedia, Printskrin: Youtube/Veuer

Prof. dr Ivan Kopitović, načelnik Centra za patofiziologiju disanja sa medicinom sna iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, objašnjava da su preduslovi za hroničnu opstruktivnu bolest pluća najmanje desetogodišnji pušački staž, s tim da se u tom razdoblju puši dvadeset cigareta dnevno.

– Oboleli od ove bolesti imaju smanjenu koncentraciju kiseonika u krvi, što naročito dolazi do izražaja tokom spavanja. Postoje u našem lekarskom slengu dva podtipa HOBP-a: pacijenti koje zovemo hroničnim bronhitičarima, koji kašlju i iskašljavaju, a drugi podtip čine oni koji osećaju nedostatak vazduha, pa njih zovemo emfizematičarima. Prva grupa bolesnika ima prekide disanja tokom spavanja, što vodi ubrzanom propadanju krvnih sudova i aterosklerozi – upozorava dr Kopitović i dodaje da se lečenjem HOBP-a pomaže srcu i kardiovaskularnom sistemu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u