Zdravlje

OPREZ Skok temperature za vikend donosi PREHLADE i GRIP, a deca su najugroženija

Objavljeno: 16.11.2016 | 12:47Izvor: Blic

Skok temperature, koji nas već od petka očekuje za skoro 10 stepeni, pogodovaće brzom širenju virusa, ali i pojavi gripa.

Skok temperature, koji nas već od petka očekuje za skoro 10 stepeni, pogodovaće brzom širenju virusa, ali i pojavi gripa.Samim tim, već od sledeće nedelje može se očekivati povećan broj obolelih od virusa, respiratornih i kombinovanih infekcija, a naročito kod male dece.

- Vremenske oscilacije, kada iz hladnog ulazimo u toplo vreme, stvara pogodno tlo za razvoj povećanog broja respiratornih infekcija i širenju virusa. Gripu na primer, otopljavanje ne odgovara, ali mu promena vremena prija i u tim situacijama može da se pojavi. S obzirom da toplo vreme neće trajati dugo, i da nas ponovo očekuje zahlađenje, samim tim imaćemo još jedan talas bržeg širenja infekcija - upozorava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i predsednik Saveta za zdravstvo.

On pojašnjava da nas očekuje širenje ne samo respiratornih, već koksaki virusa, ali i kombinovanih infekcija, gde obolela osoba pored respiratornih problema imaju i stomačne tegobe. Može se očekivati i pojava noro virusa, pogotovu kod dece koja mogu zbog toga da povraćaju, imaju retke stolice, mučnine.

Broj obolelih od sezonskih infekcija u blagom je porastu u Srbiji, koje su prema tvrdnji lekara, uobičajeno za ovo doba godine.

Kako objašnjavaju epidemiolozi, pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

- Zato je prvi savet da se redovno peru ruke, jer to znatno smanjuje šansu da se unesu štetni bacili u telo. Prehlade i grip najlakše se šire dodirom. Treba držiti ruke što dalje od očiju, nosa i usta. Isto tako, treba iskoristiti još lepog vremena, koje se najavljuje, i šetati na svežem vazduhu. Takođe, unos svežeg voća i povrća podiže imunitet i zato, s obzirom da ga još uvek ima u svežem stanju, treba ga iskoristiti što je više moguće. Tu je i zimnica, koju ne treba izbegavati - kaže prof. dr Bratislav Tiodorović, naš poznati epidemiolog.

Foto: RAS / RAS Srbija

Vitamin A, nastavlja on, koji se nalazi u slatkom krompiru, šargarepi, pomaže belim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija. Limun, pomorandže, grejpfrut, kao i paprike, brokoli sadrže vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih namirnica i pomaže imunom sistemu da se zaštiti od bolesti. I vitamin E, koji se nalazi u orasima, semenkama, repi i zelju, dokazano je odličan za borbu protiv infekcija gornjih disajnih organa.

Dr Tiodorović, međutim, upozorava da se kod prohlada i virusa nikako ne smeju koristiti antibiotici.

- Virusne respiratorne infekcije mogu da se iskomplikuju, naročito kod dece, i lekaru se tada treba obratiti za pomoć, a nikako ne prepisivati sam sebi terapiju. Nažalost, mnogi ljudi kod nas i dalje lako posežu za antibioticima i piju ih kao bombone, što stvara rezistenciju na te lekove - naveo je Tiodorović.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u