Zdravlje

OPASNO! Srbiji zbog migranata PRETI PEGAVI TIFUS?! Batut izdao HITNO upozorenje za sprečavanje zaraze!

Objavljeno: 03.11.2016 | 10:10Izvor: medio.rs

Kod izbeglica u prihvatilištima u Šidu, Beogradu, Subotici i Preševu pojavile se telesne vaši, koje prenose bakterije izazivače pegavog tifusa. U "Batutu" sprovode hitne preventivne mere da se spreči eventualna epidemija

Srbiji zbog migranata preti opasnost od epidemije pegavog tifusa, upozoravaju epidemiolozi! Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je u ponedeljak da su kod izbeglica u prihvatilištima u Šidu, Subotici, Beogradu i Preševu pronađene telesne vaši, poznate po tome što u sebi nose bakteriju izazivača pegavog tifusa rikeciju provazeki.

Prema rečima epidemiologa, situacija nije toliko alarmantna sve dok se ne pojavi prvi oboleli od te bolesti, koji bi bio izvor infekcije preko telesnih vaši. Zbog toga se već sprovode hitne preventivne i protivepidemijske mere u prihvatilištima, kako bi se pregledali migranti i sprečio rizik od širenja zaraze.

Kako je saopštio "Batut", u sprovođenje preventivnih mera uključeni su Ministarstvo zdravlja, Komesarijat za izbeglice i lokalne zdravstvene ustanove u mestima gde je registrovana pojava telesnih vaši među migrantima.

- Registrovani su slučajevi pojave telesnih vaši u prihvatnim izbegličkim centrima u Beogradu, Šidu, Preševu i Subotici. Čine se sve neophodne preventivne i protivepidemijske mere da se spreči širenje i pojava novih slučajeva među migrantima, angažovane su sve potrebne službe - saopštio je Institut "Batut".

Direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Radovanović kaže za Informer da nam prava opasnost predstoji ukoliko se prilikom preventivnih mera i pregleda otkrije da je neko od migranata već oboleo od pegavog tifusa.

- Telesne vaši su ozbiljni prenosioci bolesti i mogu da budu veoma opasne ukoliko već postoji izvor zaraze, u ovom slučaju, ako je neko od migranata već oboleo od pegavog tifusa. Tada one napadaju zaraženu osobu, sisaju krv, izazivaju svrab, crvenilo i rane po telu, najčešće oko vrata i na leđima. Potom se vaši dalje šire na zdrave osobe koje, češući se, infekciju utrljavaju u kožu. Tako se zaraza širi i nastaje epidemija - objašnjava dr Ranković, i dodaje da telesne vaši nemaju veze sa običnim vašima koje se nalaze u kosi.

Sa njim je saglasan i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Avramović. On ističe da se moraju sprovesti epidemiološke mere zaštite među migrantima.

- Potrebno je da se svi centri u kojima izbeglice borave dezinfikuju, da se svi migranti okupaju šamponima protiv tih parazita i namažu antibakterijskim sredstvima, da im se odeća opere i otkuva i da se redovno luftiraju prostorije u kojima borave. Telesne vaši se najviše množe u toplom i nečistim uslovima - naglašava dr Avramović.

Sporadični slučajevi

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, kaže da je prisustvo telesnih vaši zabeleženo kod određenog broja migranata, ali je važno napomenuti da za sada među njima nema slučajeva obolelih od pegavog tifusa.

- Jedan broj izbeglica dobio je vaške, negde ih ima po sedmoro, negde po 15, negde oko 60 zaraženih, u zavisnosti od prihvatilišta. Za sada nema mesta panici jer je ovde isključivo reč o vašljivosti koja može da prenese određene bolesti, ali još nemamo slučaj pegavog tifusa. Bitno je napomenuti da su preduzete sve mere, da su svi migranti smešteni u centrima pregledani, kao i svi oni koji dolaze u njega - priča Cucić.

Šta je pegavi tifus?

Informer

Pegavi tifus izaziva bakterija rikecija provazeki. Prenosi se tako što telesna vaš sisajući krv obolelog pokupi sa sobom i bakteriju, a zatim pređe na drugu zdravu osobu i prenese joj zarazu. Bolest počinje postepeno sa povišenom temperaturom, glavoboljom, zatvorom i bolom u trbuhu, a ređe bolom pri mokrenju i kašljem. Ako se ne započne terapija, temperatura postepeno raste i za dva-tri dana može da dostigne 40 stepeni. Osobe koje su prebolele pegavi tifus mogu doživotno u sebi nositi uzročnika te bolesti.

Poslednji slučaj u Srbiji 1968.

Pegavi tifus (pegavac) je bolest koja je u Srbiji tokom Prvog svetskog rata odnela više od 135.000 života (od toga 56.000 srpskih vojnika), a samo u čuvenoj Valjevskoj bolnici umrlo je 7.500 ljudi. Među njima je i poznata slikarka Nadežda Petrović.
Epidemija te bolesti harala je i tokom Drugog svetskog rata, ali je kasnije gotovo iskorenjena. Poslednji slučaj u Srbiji zabeležen je 1968. godine.

Simptomi pegavog tifusa:

*    povišena temperatura
*    glavobolja
*    bol u stomaku
*    bol pri mokrenju
*    kašalj

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u