Zdravlje

OPASNO! RODITELJI, NE IGRAJTE SE SA ŽIVOTOM SVOJE DECE! Tržište prepuno otrovnih igračaka!

Objavljeno: 07.11.2016 | 09:48Izvor: medio.rs

Olovne boje, ftalati, loš kvalitet mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme poput neplodnosti, kancera, trovanja i gušenja. Falsifikati su najopasniji, upozoravaju iz Ministarstva trgovine

Falsifikovane igračke mogu biti veoma opasne po zdravlje i bezbednost vašeg deteta. Vest da je igračka "lavli hors", uvezena iz Kine, povučena iz prodaje u radnjama "OFI tojlend" širom Srbije jer sadrži materiju ftalat, koja izaziva kancer, neplodnost i probleme sa jetrom i bubrezima, samo je jedan u nizu primera opasnih zabava za mališane dostupnih na tržištu.

Za samo godinu dana u Srbiji je zaplenjeno 107.000 krivotvorenih igračaka. Za razliku od proizvođača originalnih igračaka, falsifikatori obično ne poštuju zdravstvene i bezbednosne propise. Zbog toga falsifikovane igračke mogu biti veoma opasne po dete, upozoravaju u Ministarstvu trgovine.

- Prilikom kupovine igračaka možda nastojite da prođete što jeftinije, ali cena koju na kraju plaćate zbog kupovine krivotvorene igračke može biti mnogo veća od cene originalnog proizvoda. Falsifikovane igračke mogu brzo da se pokvare ili postanu neupotrebljive, jer se ne proizvode u skladu sa zdravstvenim i bezbednosnim standardima. Te igračke, jednostavno, nisu bezbedne za upotrebu. Njihove komponente mogu da budu loše sastavljene. Sitniji delovi mogu da otpadnu, što je opasno za malu decu jer mogu da se uguše. Ustanovljeno je da su krivotvorene igračke premazane bojom koja sadrži veliku količinu otrova, kao što su olovo i hemikalije koje mogu izazvati rak ili čak smanjiti plodnost - kažu nadležni u ovom Ministarstvu i daju savete kako možete da prepoznate falsifikat.Zoran Panajotović, načelnik sektora za inspekcijske poslove i pomoćnik ministra zdravlja objašnjava da je granična sanitarna inspekcija zadužena za kontrolu igračaka prilikom uvoza. Između ostalog, tada se proverava i njihovog hemijski sastav. Kako je objasnio, ipak postoje dva načina da otrovna igračka ipak završi u prodaji. Jedan je ono što stiže ilegalnim kanalima pa završi na ulici i tezgama, a drugi je "drugi uvoz". On objašnjava da postoji precizno definisana procedura prilikom uvoza igračaka, koja između ostalog podrazumeva uzimaje uzoraka za laboratorijsku analizu, u šta obavezno spada i ispitivanje nivoa ftalata.

- Prilikom drugog uvoza, međutim, može da se iskoristi prvi nalaz, pa se u tom slučaju ne radi ponovo analiza, jer nas često kritikuju da stalnim proverama usporavamo ceo proces uvoza, a to sve puno košta -  objašnjava Panajatović.

Problem je i što je nemoguće izanalizirati svaku igračku koja pređe granicu, jer se radi o velikim kontigentima, već se zato nasumično uzimaju uzorci.

CENA
Ako je cena igračke niža od njene uobičajene tržišne cene, moguće je da je igračka krivotvorena. Drugim rečima, ako vam se čini da ste proizvod kupili po neverovatno povoljnoj ceni, verovatno se s pravom čudite. Ako ne znate tržišnu cenu igračke koju tražite, uvek možete proveriti preko interneta, na vebsajtu proizvođača originalnog proizvoda.

KVALITET PROIZVODA
Kvalitet falsifikovanih igračaka je često lošiji od originalnih. Razne komponente krivotvorenih igračaka mogu biti loše spojene ili ušivene, boja im se lako skida ili su napravljene od materijala čiji sastav nije naznačen na deklaraciji.

MESTO KUPOVINE
Ako se igračka prodaje na alternativnom prodajnom mestu, na primer, kod nekog uličnog prodavca, postoji verovatnoća da je falsifikat. Zbog toga, da biste bili sigurni da kupujete originalan proizvod, kupujte samo kod legalnog trgovca ili u supermarketu ili prodavnici.

AMBALAŽA
Da bi smanjili troškove, falsifikatori često štede na ambalaži. Pokušavaju da imitiraju pakovanje brenda i proizvoda koje kopiraju, ali je ono često veoma lošeg kvaliteta. Pažljivo pregledajte kvalitet štampanih slika na kutiji. Takođe, možete pogledati sajtove legalnih trgovaca da proverite da li kod njih možete naći istu takvu igračku u nekoj posebnoj ambalaži. Ako je nema, velika je verovatnoća da je igračka koju želite da kupite krivotvorena. Falsifikatori uglavnom ne govore engleski jezik, tako da oznake na ambalaži obično sadrže pravopisne greške. Uvek pažljivo proverite da li na kutiji ima pravopisnih grešaka, a naročito u sitno štampanom tekstu. Takođe, obratite pažnju na bezbednosna upozorenja, jer mogu čak biti izostavljena sa ambalaže. Na kraju, treba obratiti pažnju na kvalitet ambalaže. Kutije i ambalaža za falsifikate često su lošeg kvaliteta, a s obzirom na to da se sklapaju uglavnom ručno, lepak je nekvalitetan.

Ovo su samo neke od popularnih igračaka koje su povučene:


MIRIŠLJAVE LUTKE SA ZVUKOM ZA UZRAST OD 0 DO 3 GODINE - povučene su jer je otkriveno da u sebi imaju veći sadržaj jedne vrste ftalata od propisanog koji utiče na reproduktivni sistem dece

Informer

LUTKA MAŠA - povučena je zbog većeg sadržaja ftalata, lakog izvlačenje kose i lakog skidanja boje. Može štetno da utiče na plodnost i plod, remeti rad hormonskog sistema, a može da izazove i alergije.

Informer

BMW DEČIJI AUTOMOBIL NA GURANJE BABY RACER III - povučen je jer postoji mogućnost da plastični znak BMW otpadne, dete ga stavi u usta i proguta. Rizik od gušenja

Informer

LUTKA KONJIĆ "MY LITTLE PONY" - povučena je sa tržišta jer predstavlja opasnost zbog hemijske neispravnosti. Takođe sadrži veću količinu ftalata od dozvoljene

Informer

DEČJA IGRAČKA "LAVLI HORS" - povučena je jer sadrži kancerogenu materiju ftalat koja izaziva rak, neplodnost i probleme sa jetrom i bubrezima.

Rizici od opasnih igračaka

- sadržaj ftalata veći od 0,1% - izaziva kancer, neplodnost i probleme sa jetrom i bubrezima
- olovo u boji - izaziva trovanje, poremećaje u učenju, poremećaj pažnje i ponašanja, zaostajanje u razvoju i oštećenje sluha i bubrega
- raspadanje na sitne deliće - rizik od gušenja

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u