Zdravlje

OPASNO! JAJA ĆE NAM DOĆI GLAVE: Salmonela pred vratima Srbije!

Objavljeno: 02.11.2016 | 13:33Izvor: medio.rs

Za godinu dana u Srbiji uništeno skoro pola miliona komada jaja. Inspektori zaticali i pokvarene i zaražene primerke. Kupujte samo deklarisane proizvode, upozorava Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu

Panika u regionu! Nakon smrti hrvatskog petogodišnjaka kog je ubila salmonela iz jaja, strah je zavladao u čitavoj Evropi. Čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom. Širenje bolesti prijavile su Holandija, Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Finska, Velika Britanija, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska, a sumnja se na jaja uvezena iz Poljske. Kakva je situacija u Srbiji?

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović upozorio je da bi i u Srbiji mogao da se dogodi scenario iz Hrvatske, podsetivši da se naša jaja ne izvoze na evropsko tržište jer ne kontrolišemo ono što se zahteva po EU standardima.

- Kod nas se ne kontrolišu jaja u prodavnicama. Pitajte Ministarstvo poljoprivrede kada su ih poslednji put kontrolisali. Obično se to uradi oko Vaskrsa -rekao je Papović.

I zaista, zbog neusaglašenosti sa veterinarskim propisima kontrole salmonele u Evropskoj uniji Srbija nema dozvolu za izvoz na njihovo tržište. Monitoring na salmonelozu radi se u skladu sa domaćim zakonodavstvom, a Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj se jaja ne obeležavaju. Pre nekoliko godina, kada je priča o problemu izvoza bila aktuelna, nadležni su objasnili da je osnovni problem to što se u EU ne dozvoljava lečenje antibioticima zaraženih koka nosilja i ostale živine. Za Srbiju bi, kako je tada rečeno, uvođenje mere uništavanja zaraženih životinja dovelo do krize u živinarskoj proizvodnji.

Direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović kaže da se ovih dana u Srbiji obavljaju pojačane kontrole jaja i pozvao potrošače da kupuju isključivo deklarisane proizvode.

- Sve što nije deklarisano može da predstavlja opasnost od neke kontaminacije jer je nepregledani proizvod najopasniji -rekao je Petrović i naglasio da je nemoguće fizičkim pregledom ustanoviti da li je jaje zagađeno salmonelom.

Petrović je rekao da Uprava za veterinu redovno kontroliše pijace i objekte za proizvodnju.

- Obavljamo pojačane kontrole u određenim periodima kada uočimo da može da dođe do neke opasnosti. Što se tiče nivoa kontrole, mi smo faktički stalno na terenu - rekao je Petrović i poručio da se salmoneloza može pojaviti u bilo koje doba godine.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji je za godinu dana zaplenjen i uništen 21.791 kilogram jaja. Ako uzmemo u obzir da je prosečno jaje teško 50 grama, dolazimo do računice da je veterinarska inspekcija povukla skoro pola miliona komada. Razlozi su razni - od toga da su jaja proizvedena u neregistrovanim farmama, da im je istekao rok upotrebe, ali i zbog kvaliteta proizvoda, kažu za Zaštitnik potrošača u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Oni upozoravaju građane da je čista zabluda se jaje zaraženo salmonelom može prepoznati golim okom.

- Nikako nije moguće vizuelno prepoznati jaja zaražena salmonelom i napominjemo, kako naši građani ne bi bili dovedeni u zabludu, da se na osnovu oblika, boje i izgleda jaja ne može utvrditi njihova mikrobiološka ispravnost niti dovoditi u vezu njihov spoljašnji izgled sa bezbednošću. Čak se na pijacama prodaju "prljava" jaja pod okriljem oznake "domaća" ili "ekološka" - kažu u ovoj instituciji i dodaju:

- Iz tih razloga se obavljaju stalna ispitivanja zdravstvenog statusa živine i šalju uzorci fecesa sa farmi na laboratorijska ispitivanja kako bi se proverilo da li je jato slobodno od salmonele. Živina koja je zaražena salmonelom ne pokazuje znakove bolesti. Farme kod kojih se dijagnostikuje prisustvo salmonele blokiraju se, odnosno zabranjuje se promet jaja sa njih i rešenjem se stavljaju pod nadzor veterinarske inspekcije. Laboratorijska ispitivanja vrše akreditovane laboratorije u veterinarskim institutima, koji su takođe pod nadzorom Uprave za veterinu.

Na pitanje kako običan građanin može da zaštiti sebe od eventualnih zaraza, u ovoj instituciji kažu da bi svaki potrošač trebalo da vodi računa o sebi i članovima svoje porodice, te da kupuje jaja od prodavaca koji su svoju robu izložili u odobrenim ili registrovanim objektima i koja se čuvaju na propisanim temperaturnim režimima.

- Odgovornost za bezbednost hrane se, između ostalog, utvrđuje i na osnovu laboratorijskih nalaza, pa je tako za hranu kod koje je do promena došlo usled neadekvatnih uslova čuvanja i rukovanja odgovoran prodavac odnosno onaj koji hranu stavlja u promet. Potrošače svakako savetujemo da svu hranu životinjskog porekla kupuju na registrovanim mestima i da proveravaju podatke koji se nalaze na deklaracijama, jer često pod izgovorom da kupuju "domaće" sebe izlažu većem riziku.

Ono što još više zabrinjava su jaja zaražena salmonelom, što se ne može otkriti bez mikrobioloških analiza, ali i ako se živina hrani proizvodima koji sadrže hormone i antibiotike, upozorava bivši veterinarski inspektor Miroslav Stojšić.

- Šta mislite, kako to za samo 40 dana pile bude teško tri kilograma. Naravno da ih kljukaju antibioticima i hormonima, koji se veoma često prenose kako u meso, tako i u jaja. Nemamo dovoljan broj inspektora koji bi mogli da redovno kontrolišu proizvođače. Sa uvođenjem HASSAP-a proizvođačima je omogućeno da sami sebe kontrolišu, a onda je vrlo jasno da ti rezultati koji prikazuju ispravnost njihovog proizvoda mogu da budu namešteni. Neophodno je da se pooštri sistem kontrole. Jer antibiotici koji putem proizvoda životinjskog porekla dospeju u naš organizam doprinose tome da postajemo rezistentni na njih i da nas bakterije ubijaju i umiremo od sepse. Takođe i stoka postaje rezistentna na određene bakterije jer joj se daje više antibiotika zbog bržeg rasta - kategoričan je Stojšić.

Jedini način da se ne zarazite salmonelom iz jaja jeste da izbegavate unos ove namirnice kada nije termički obrađena. Ukoliko ipak osetite mučninu, povraćanje i grčeve u stomaku i dobijete dijareju, velika je verovatnoća da imate salmonelozu.

- Definitivno se odmah treba obratiti lekaru ukoliko primetite bilo koje od simptoma koji se povezuju sa salmonelozom. Pored pomenutih, mogu se javiti i groznica, glavobolja i krv u stolici. Simptomi se mogu pojaviti 12 sati do 24 sata nakon konzumiranja hrane kontaminirane salmonelom. Najčešća posledica trovanja je dehidracija - kaže za Zaštitnik potrošača nutricionista Jovana Srejić.

Na pitanje na koji način je najbezbednije i najzdravije unositi ovu namirnicu u organizam, naša sagovornica ističe da je najbitnije da to nisu živa jaja.

- Živa jaja apsolutno treba izbegavati, odnosno majonez, kremove, sladoled, holandez sos, tiramisu, pa i rovita jaja zbog toga što potencijalno mogu sadržati salmonelu, koja može uzrokovati trovanje.
U najrizičnije grupe spadaju mala deca, trudnice i stare osobe.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u