Zdravlje

NE MISLITE DA ĆE SAMO PROĆI: Ovaj čudan znak upozorava da vam je telo u problemu!

Objavljeno: 13.10.2015 | 08:29Izvor: Kurir

Natečeni limfni čvor na vratu može ukazivati na infekciju grla, dok na području pazuha može ukazivati na infekciju u prsima ili ruci

Naučeni smo na neke "uobičajene" simptome bolesti pa na ostale gotovo da i ne obraćamo pažnju. Ta kvržica koja vam se pojavila negde na tijelu može biti tek ugriz neke bube ili pak pokazatelj nekog vrlo ozbiljnijeg stanja, poput tumora..

Ali ono na što verovatno ne bismo kao laici nikada pomislili jest da je moguća kvržica oteknuti limfni čvor koji ukazuje na to da se naš organizam bori s nekom infekcijom.

Takve kvržice mogu se pojaviti i na rukama ili pak na genitalijama. U našem telu nalazi se više od 500 limfnih čvorova,  a da bi postali svesni toga zašto otiču potrebno je znati kako i na koji način funkcionišu.

"Zamislite ih kao sistem za filtriranje. Kada smo bolesni, invazivni mikrobi uništavaju se u limfnim čvorovima, a zbog toga se umnožava broj stanica koje se bore protiv infekcija pa limfni čvorovi natiču. Kada opasnost prođe, i limfni čvorovi se vračaju u prvobitno stanje, odnosno, splasne oteknuće", pojašnjava Ameš A. Adalja, iz Medicinskog centra u Pitsburgu.

Kada se naše telo ne bori s nekom infekcijom limfne čvorove nećemo ni primijetiti. Kada oteknu, najčešće su veličine graška ili veće, ali mogu biti mekani ili spužvasti pod prstima, ponekad i bolni na dodir.

Natečeni limfni čvor na vratu može ukazivati na infekciju grla, dok na području pazuha može ukazivati na infekciju u prsima ili ruci. Kvržice na području ispod abdomena mogu ukazivati na probleme na genitalnom području. 
Ako ste primetili neku od kvržica na svom telu, a niste sigurni radi li se o običnom ugrizu insekta, obratite se svom lečniku i otklonite sumnje.

večernji list


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u