Zdravlje

Naučnici stvorili matične ćelije koje ubijaju rak

Objavljeno: 26.10.2014 | 09:04Izvor: B92

Naučnici sa Harvarda otkrili su novi način u borbi protiv raka mozga uz pomoć matičnih ćelija, pokazala je najnovija studija, aprenosi "Independent".

Tim naučnika koji je vršio eksperimente na miševima, koristio je genetski modifikovane matične ćelije koje su otpuštale po rak smrtonosne toksine koji nisu štetili zdravim ćelijama. 

Najvažnije, modifikovane ćelije su bile u stanju da emituju otrov koji ubija tumor pre nego što je on mogao da utiče na njih. 

U testovima, glavni moždani tumor je uklonjen hirurškim putem, pre nego što su matične ćelije smeštene na mesto tumora u biorazgradivom gelu, kako bi uništile preostale kancerogene ćelije. 

Ovo otkriće okarakterisano je kao izuzetno značajno od strane medicinskih stručnjaka. 

Studija objavljena u žurnalu „Matične ćelije“, predstavlja plod godina rada na polju tretmana raka matičnim ćelijama. 

Doktor Kalid Šah, koji je vodio tim baziran u Generalnoj bolnici u Masačusetsu i Institutu za matične ćelije Harvard univerziteta je ovom prilikom izjavio: „Toksini koji ubijaju rak korišćeni su sa velikim uspehom u slučaju brojnih vrsta raka krvi, ali oni nisu toliko efikasni kod čvrstih tumora jer oni nisu lako dostupni. Pre nekoliko godna uvideli smo da matične ćelije mogu biti korišćene da u kontinuitetu dostavljaju ove terapeutske toksine ka tumoru u mozgu, ali prvo smo morali da ih genetski modifikujemo kako toksini ne bi ubili i njih. Međutim, sada imamo matične ćelije otporne na toksine koje mogu da prave i oslobađaju lekove koji ubijaju rak“. 

Njegov tim će nastaviti da razvija matične ćelije i dalje ih testira na miševima sa različitim tipovima moždanih tumora kako bi pojačali efikasnost tretmana. 

Doktor Šah predviđa da će klinička testiranja biti započeta u narednih 5 godina. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u