Zdravlje

Morska voda nije lek za nos

Objavljeno: 31.08.2014 | 10:40Izvor: Novosti

Dr Marija Komadina Vuković: Ako se, posebno ovih letnjih dana, dogodi infekcija uha, ništa ne preduzimajte sami, ne koristite antibiotike, već pravac kod lekara!

Foto: stockimages/www.freedigitalphotos.net 

Leto je nova prilika da se svako od nas detaljnije pozabavi svojim uhom, grlom i nosem, tim pre što je to i period kada su sva tri organa znatno više u dodiru sa vodom, suncem, mogućim infekcijama. 

Dr Marija Komadina Vuković, specijalista otorinolaringolog (“ORL centar” u Beogradu) objašnjava i ujedno savetuje da se, zbog pojačane masnoće u ušima, najbolje javite lekaru koji će to otkloniti mastima ili kapima. 

-U kontaktu sa vodom, bilo ona morska ili rečna, dolazi do bubrenja masnoće u ušima, a samim tim se pojačava i pritisak na slušni kanal - smatra dr Komadina Vuković. - Sve to može da izazove bol i infekciju, zbog čega se odmah treba javiti lekaru. Za saniranje infekcije koriste se blage dezinfekcione kapi koje problema mogu da upotrebljavaju i deca. Kao zaštitu od kupanja, da uho ne bi dolazilo u kontakt sa vodom, treba koristiti silikonske čepiće. Pacijenti koji koriste slušne aparate, a žele na more, jezera ili reke svakako znaju kako da zaštite svoje uši, mada svaka konsultacija sa lekarom nije na odmet. 

Ako vam se, posebno ovih letnjih dana, dogodi infekcija uha, ništa ne preduzimajte sami, i nikako ne koristite samoinicijativno antibiotike. Javite se lekaru, ali pre toga zaboravite i na štapiće za uši (lekari o njima imaju rđavo mišljenje). Po povratku u sobu, istuširajte uši. 

- Što se nosa tiče, on je podložan alergijama ili vazomotornim rinitisom – napominje dr Komadina Vuković.- Kad se putuje na more, pacijenti najčešće nemaju potrebe da primenjuju terapiju zbog alergija, što nije slučaj ako se putuje na planinu. Tada terapiju, zbog eventualne pojave alergija, moraju da koriste.Ono što svako treba da zna je da je pogrešno uvreženo mišljenje “kako nos treba ispirati morskom vodom da bi on i grlo bili zdravi”. Dva su razloga zbog kojih to ne treba činiti: prvi,pitanje je koliko je takva morska voda čista, i drugi razlog je što je takav rastvor morske vode prejak za sluznicu nosa. Higijenu nosa održavajte blagim rastvorom morske soli koji se kupuje u apoteci. 

Da biste imali zdravo grlo, izbegavajte ledenu i gaziranu tečnost. Tada ždrelo veoma brzo strada, infekcije se lakše unose, i eto nevolje u jeku odmora.Pijte, dakle, čajeve, makar što je napolju pakleno toplo.Podrazumeva se i obavezna higijena ruku. 

- Leti se lakše stiže do bakterijskih infekcija, posebno upale krajnika – podseća naša sagovornica.- I umesto da se jave lekaru i da urade bris ždrela, kako bi se otkrio uzrok infekcije, mnogi pacijenti odmah posežu za lekovima.
Naravno, i to je pogrešno. Jer, burne reakcije grla najčešće prate visoka temperatura, bolovi, iznureni organizam. U takvoj situaciji lečenje, od najmanje sedam dana, je neophodno. 

Do upale sluznice i ušiju dolazi i kada sa ulice, gde je visoka temperatura, uđete u prostoriju gde je uključen klimauređaj. Ako putujete avionom, takođe možete da imate problema sa uhom i nosem, pa i sa grlom, jer ulazite u prostor koji je sve vreme putovanja rashlađen, pišu Novosti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u