Zdravlje

Lek za depresiju krije se u nečem tako jednostavnom, a to vam niko nije rekao!

Objavljeno: 19.12.2014 | 09:07Izvor: Telegraf.rs

Ubacite ovu namirnicu dva puta dnevno u svoju ishranu i zaboravite na depresiju. ovo posebno važi za pripadnice nežnijeg pola

Žene koje jedu manje od dva voćna obroka dnevno izložene su većem riziku od razvoja depresije, utvrdili su naučnici s Kvinslend univerziteta.

Rezultati šestogodišnjeg istraživanja sprovedenog na šest hiljada Australijanki otkrili su jasnu vezu između unosa voća i pojave simptoma depresije, kazala je Gita Mišra iz Zavoda za javno zdravstvo univerziteta.

- Utvrdili smo da su žene koje jedu najmanje dva voćna obroka dnevno imale manju šansu da ikada pate od depresije u odnosu na žene koje su jele manje voća, čak i nakon što smo uzeli u obzir druge faktore poput pušenja, alkohola, indeksa telesne mase, telesne aktivnosti , bračnog stanja i obrazovanja – kazala je Mišra i dodala:

- Otkrili smo i da konzumiranje najmanje dva voćna obroka dnevno štiti žene od razvoja depresije u budućnosti.

Naučnici nisu utvrdili da takva veza postoji između konzumacije povrća i depresije. Zaštitni uticaj voća objašnjavaju višim koncentracijama antioksidansa i protivupalnih sastojaka poput rezveratrola kojeg nema u povrću.

Žene pate dva puta češće od depresije u odnosu na muškarce i obolevanje od depresije je u porastu.

(MojeZdravlje)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u