Zdravlje

Krave nas čuvaju od alergija

Objavljeno: 27.08.2014 | 10:13Izvor: Telegraf.rs

Ukoliko se plašite da će i vaše dete patiti od kojekavih alergija na sve i svašta, preselite se na selo i počnite da gajite krave!

Deca odrasla u seoskoj sredini, na svežem domaćem kravljem mleku, imaju znatno manji rizik za razvoj alergija, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Švedskoj.

Istraživači sa univerziteta u Geteborgu pratili su razvoj seoske dece od rođenja do starosti od 3 godine, a njihove rezultate je objavio “Journal of Immunology”. Polovina mališana je odrasla na mlečnim farmama, a upravo su ta deca imala u proseku 10 puta manji rizik za alergije nego ostala deca iz ruralnih područja uključena u istraživanje.

- Po prvi put je dokazano da odloženo sazrevanje B-ćelija imunog sistema predstavlja faktor rizika za razvoj alergija – pišu istraživači.

Novi nalazi su u skladu sa tzv. higijenskom hipotezom koja dramatičan porast učestalosti alergija u razvijenim zemljama objašnjava smanjenom izloženošću mikrobima i manjim brojem infekcija, što odgađa sazrevanje imunološkog sistema i povećava rizik za alergije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u