Zdravlje

Evo šta ginekolozi NIKAKO ne smeju da vam rade!

Objavljeno: 27.11.2015 | 13:33Izvor: Telegraf.rs

Kod ginekologa treba ići najmanje jednom godišnje. Ali, da taj pregled ne bi bio noćna mora ili traumatično iskustvo, moraju da se poštuju nekakva pravila

Sigurno je da ne postoji nijedna devojka ili žena koja uživa da ode na ginekološki pregled. Ništa tu nije prijatno, ni hladan spekulum, ni osećaj da neko tu nešto “džara”, a još manje pitanja koja zadiru u najdublju intimu.

Ovo su stvari koje ginekolozi nikako ne bi smeli da rade:

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Osuđivanje

S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih delova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kom trenutku ne smeju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni saveti koji će vam pomoći da bolje razumete najintimniji deo svog tela i očuvate zdravlje.

Nametanje ličnih uverenja

Obavezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na osnovu sopstvenih uverenja govori šta smete ili pak ne smete raditi. Zapamtite, vaše telo je – vaše.

Komentari na račun vašeg tela

Bilo da su u pitanju komplimenti, bilo da su neke primedbe, telo pacijentkinje ne sme da se komentariše, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o vašem izgledu, koji nije vezan za zdravstveno stanje nije dozvoljen, piše portal Zadovoljna.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ćutanje o tome šta vam rade

Lekari su dužni da vas pre pregleda i tokom samog pregleda obaveštavaju o onome šta rade. Svaka žena zaslužuje da zna šta se zbiva, jer je to ključno da bi mogla da se opusti i da pregled prođe bez poteškoća, pa i bola. Ukoliko vas ginekolog ignoriše i sve obavlja u tišini ili tračareći s kolegom, znajte da imate prava da zahtevate da vam se posveti.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u