Zdravlje

DA LI STE ZNALI: Cigareta je otrovnija je od prskanog voća, evo i koliko!

Objavljeno: 22.12.2014 | 23:33Izvor: Telegraf.rs

- U duvanskom dimu nalazi se preko 7.500 hemijskih jedinjenja, od kojih je oko 100 kancerogeno i može izazvati rak. S druge strane još uvek nije dokazano da li pesticidi i u kojoj količini mogu da izazovu kancerogena oboljenja - kaže dr Ana Jovićević iz Društva za borbu protiv raka

Svaki pušač zna da su cigarete štetne po zdravlje, ali ga to, naravno ne sprečava da nastavi sa tom ružnom i po život opsanom navikom. S druge strane, neretko će se isti taj pušač i te kako zapitati da li je pojeo neku prskanu voćku, i šta može da mu se dogodi zbog pesticida koje je pojeo sa sirovim namirnicama.

E pa dragi pušači, vreme je da progledate i shvatite šta vas zaista ubija.

- U duvanskom dimu nalazi se preko 7.500 hemijskih jedinjenja, od kojih je oko 100 kancerogeno i može izazvati rak. Isto toliko ima i toksičkih supstanci koje direktno oštećuju srce i krvne sudove. Još jedna opasna supstanca nalazi se u cigaretama, a to je nikotin koji je zaslužan za zavisnot od cigareta, koja ponekad može biti jaka kao i zavisnost od heroina – kaže za Telegraf dr Ana Jovićević iz Društva za borbu protiv raka.

Ona napominje da veliki broj štetnih supstanci dolazi iz samog lista duvana, dok ostale nastaju sagorevanjem.

- Ono što je dokazano jeste da je kod svih obolelih od raka, on zbog genetskih predispoziija nastao samo u deset odsto slučajeva, dok su za sve ostale slučajeve zaslužne navike obolelih. Kada se govori o tome koji su to faktori koji mogu doprineti oboljevanju od kancera, statistika kaže da čak 30 odsto udela u oboljevanju ima duvan, 35 odsto nepravila ishrana, a 20 odsto mikroorganizmi – objašnjava dr Jovićević.

Govoreći o načinu ishrane, naša sagovornica objašnjava da se pod tim podrazumeva koje namirnice se koriste, kog su one porekla, koje kalorijske vrednosti i na koji način su pripremljene. Tu je naravno važno, kako kaže doktorka, i to da li je voće prskano ili ne, ali do sada nije dokazano da li pesticidi i u kojoj meri mogu da izazovu rak.

Kada se radi o duvanskom dimu ne postoji donja granica štetnosti.Svaka količina dima je štetna i jako opasna. Svaki drugi pušač umre od posledica pušenja – kaže dr Jovićević.

(Milica Batinić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u