Zdravlje

BEZ SOLI NEMA ŽIVOTA: Ali, ako preterate ona može da vas ubije!

Objavljeno: 22.08.2014 | 09:41Izvor: Telegraf.rs

Lekari i nutricionisti preporučuju obavezan dnevni unos od dva grama natrijuma. Nažalost, većina nas višestruko premašuje dozvoljenu dozu i samim tim ozbiljno ugrožava sopstveno zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da odrasle osobe dnevno ne unose više od dva grama natrijuma, jer najnovija istraživanja pokazuju da unos veći od ovog uzrokuje smrt svake desete osobe koja je preminula zbog kardiovaskularnih oboljenja.

Inače, natrijum je hemijski element koji se prirodno nalazi u većini namirnica kao što su so, mleko, repa i celer, ali je takođe u visokim dozama dodat prerađenim namirnicama, uključujući i hleb i mesne prerađevine, piše sajt Medical News Today.

Previše natrijuma u ishrani može da poveća krvni pritisak, koji je vodeći uzročnik rizika za srčana oboljenja kao što su srčani i moždani udar. Istraživanje stručnjaka je pokazalo da je 2010. godine prosečan unos natrijuma po odrasloj osobi dnevno iznosio 3,95 grama, skoro duplo više od preporučene doze.

Prema mišljenju naučnika, to je doprinelo smrti od kardiovaskularnih oboljenja 1.65 milijuna ljudi širom sveta, dok se četiri od pet slučajeva smrti uzrokovanih prevelikim unosom natrijuma dogodio u siromašnijim zemljama s niskim ili srednjim prihodima.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u