Zdravlje

AMAN, LJUDI: Prestanite da jedete toliko slatkiša!

Objavljeno: 30.09.2014 | 16:48Izvor: Telegraf.rs

Svetska zdravstvena organizacija još jednom apeluje na čovečanstvo da smanji konzumaciju šećera, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zarad zdravlja zuba, kako sopstvenih, tako i zubića naše dece.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je predložila smanjenjepreporučene količine šećera koji se unosi hranom i pićem. Nova preporuka je dašećer bude izvor 5 odsto energije u odnosu na dosadašnjih 10 odsto, što odgovara količini od oko 25 grama šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce.

Nakon što su proučili zdravstvene posledice i finansijske troškove propadanja zuba, naučnici Univerziteta Koledž London i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, kažu da je potrebno dodatno sniziti vrednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera.

Prema istraživanju, opasnost od propadanja zuba kod dece se udvostručuje kada se ishrana gotovo bez šećera zameni onom u kojoj je 5 odsto energetskog unosa iz šećera. Zbog toga se pojedini stručnjaci u Britaniji zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim procentom šećera i uvođenje poreza na šećer da bi se ograničila njegova potrošnja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u