Tehnologija

SRBI ILI HRVATI? Šta mislite ko ima više Facebook korisnika?

Objavljeno: 29.01.2015 | 20:24Izvor: Telegraf.rs

U našoj zemlji internet koristi 65 odsto populacije. Iako ovo možda deluju lepo, postoje zemlje u regionu koje su ispred nas kada je reč o procentualnom broju korisnika interneta i Facebooka. Evo i koje su to

Broj korisnika interneta i društvenih mreža u Srbiji nije na lošem nivou, mada uvek može boljeU našoj zemlji internet koristi 65 odsto populacije, dok profil na Facebooku ima više od tri miliona ljudi, tačnije 3.377.340 prema podacima iz 2012. godine.

Kada je reč o zemljama u regionu, Srbija se ne nalazi baš na zavidnoj poziciji. Naime, ispred nas se, po broju korisnika interneta, nalaze Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska i Slovenija dok se iza nas po broju korisnika interneta nalaze Crna Gora, Bugarska, Rumunija i Makedonija.

U Sloveniji, koja je najduže u EU od bivših Ex-Yu republika, internet koristi 75,5 odsto, mada se mora uzeti u obzir da pomenuta država ima skoro dva miliona stanovnika, kao i da je životni standard tamo veći nego kod nas. Slovenci prema podacima sajta “Internetworldstats.com” nisu preterani ljubitelji Facebooka, jer ovu društvenu mrežu koristi samo 730,160 stanovnika.

Što se tiče Hrvatske, prema podacima iz juna 2014. godine,internet koristi 3,167,838 stanovnika, što je procentualno čak 70.9 odsto. Trećina stanovnika ove zemlje ima profil na društvenoj mreži Facebook.

Bosna i Hercegovina ima 3,871,643, stanovnika, a 2,628,846 koristi internet, što je za 2.9 odsto više nego u Srbiji, tačnije 67.9 odsto. Naravno, reč je o odnosu između ukupnog broja stanovnika i broja koji koriste internet, pa je zbog toga ovaj broj veći nego kod nas. Prema podacima iz 2012. godine, Facebook u BiH koristi 1,345,020 ljudi.

Tri države koje smo pomenuli jedine prednjače u odnosu na Srbiju kada je reč o procentualnom broju korisnika “mreže”.

U Crnoj Gori i Makedoniji stanje je malo drugačije. 56.8 odsto Crnogoraca koristi internet, a čak polovina zemlje ima profil na Facebooku. U Makedoniji koja ima 2,091,719 stanovnika, internet koristi 61.2 odsto, a malo manje od polovine, tačnije 962,780 stanovnika koristi Facebook.

Gore navedeni podaci pokazuju da u Srbiji itekako ima mesta za poboljšanje interneta. Pre svega, potrebno je više edukovati stanovništvo, ali i omogućiti pristup mreži ljudima koji nemaju, kako bi Srbija što pre postala vodeća zemlja kako u regionu, tako i u Evropi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u