Tehnologija

POSLE 3D KUĆA: Kinezi odštampali i zgradu od pet spratova!

Objavljeno: 26.01.2015 | 23:26Izvor: Telegraf.rs

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u Vinsunu su odlučili da odu korak dalje, to jest u visinu i "odštampali" su svoju prvu višespratnicu

Kineska kompanija Vinsun, specijalizovana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije, “odštampala” je svoju prvu višespratnicu.

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u Vinsunu su odlučili da odu korak dalje, to jest u visinu, prenosi Tanjug.

Reč je o petospratnici u Industrijskom parku Suzou, ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagrađena u skladu sa najstrožim građevinskim, ali i ekološkim standardima.

U izgradnji ove 3D zgrade korišćen je printer dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara. Printer proizvodi delove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju.

Printskrin: Youtube / Techy GUYS

Printskrin: Youtube / Techy GUYS

Ovaj inovativni proces donosi značajnu uštedu, posebno u vremenu gradnje koje se smanjuje od 50 do 70 odsto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala – zgrada je koštala svega 161.000 dolara.

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kompanija Vinsun je prvi put skrenula pažnju na sebe u aprilu 2014., kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća. Svaki od ovih objekata, površine 200 kvadratnih metara, koštao je 3.900 dolara.

U Vinsunu kažu da je ovo tek početak. Kompanija planira da gradi širom sveta i da koristi 3D tehnologiju za još značajnije objekte, poput mostova, nadvožnjaka i nebodera.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u