Tehnologija

OVO SMO ČEKALI: Sa ovim gedžetom bićemo nevidljivi

Objavljeno: 24.11.2014 | 15:12Izvor: Telegraf.rs

Studenti sa Univerziteta Ročester razvili su izum koji predmete čini nevidljivim. On je zasnovan na četiri standarna sočiva, koji čine da objekat nestane kada se posmatrač pomera.

Student Džozef Čoi sa Univerziteta Ročester u Americi, izumeo jespravu koja predmete ili bilo kakve objekte, uključujući i ljude, čininevidljivim.

Nevidiljivost predstavlja pojam koji je već duži vremenski period svima nepoznat, pri čemu se svi trude da ga pretvore u stvarnost, što se uvek završavalo kao neuspeli pokušaj.

Međutim, studenti sa Univerziteta Ročester su otišli korak dalje i razvili najnovijiizum koji predmete čini nevidljivim. On je zasnovan na četiri standarnasočiva, koji čine da objekat nestane kada se posmatrač pomera.

- Do sada je razvijeno mnogo naprava koji čine objekte nevidljivim, međutim stalno su korišćeni skupi i retki materijali – izjavio je profesor fizike na ovom univerzitetu.

Profesor je dodao da se nevidljivost postiče upravo korišćenjem jeftinih i dostupnih materijala, i da objekat nestaje i prilikom pomeranja posmatrača.

- Ovo je prvi uređaj koji omogućuje trodimenzionalnu višesmernu nevidljivost objekata – objašnjava Čoi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u