Tehnologija

OVO JE NOVO AMERIČKO TAJNO ORUŽJE: Kažu da apsolutno ništa ne može da ga zaustavi!

Objavljeno: 14.02.2015 | 10:22Izvor: Telegraf.rs

Služi kao dodatan način da se prikupe informacije u specijalnim vojnim operacijama u konfliktnim zonama, ali vremenom su došli do ideje da bi mogao da prenosi eksplozive do pozicije neprijatelja

Ova mašina u obliku lopte može da se kotrlja po zemlji, pesku, pliva po vodi i predstavlja novitet moderne tehnologije. U pitanju je “GuardBot” koji bez problema prolazi svuda, a čak i u snegu ne može da se zaglavi.

Služi kao dodatan način da se prikupe informacije u specijalnim vojnim operacijama u konfliktnim zonama, ali vremenom su došli do ideje da bi mogao da prenosi eksplozive do pozicije neprijatelja.

Upravo to je ono što ga automatski svrstava u opasno oružje koje može da ugrozi svačiju bezbednost.

Ova opasna lopta je nakon dužeg istraživanja razvijena na Stamfordu u Konektikatu, a trenutno je za testiranje zaduženaamerička vojska.

Ona putuje kroz vodu brzinom od 6 kilometara na sat, a kada su je testirali na suvom kretala se brzinom od 32 kilometara. Ukoliko ne nosi ništa na sebi teška je 25 kilograma, a poseduje po jednu kameru sa obe strane, što osobi koja upravlja omogućava da je usmerava.

Oblik sfere joj omogućava da sve što se spakuje unutra ostane čitavo i netaknuto. Takođe, skoro je nemoguće da nešto sa spoljne strane utiče na elektroniku.

Napajanje ove kugle je baterija koja se puni, a u trenutnim modelima je napajanje koje može da traje i do 16 časova.

Kamere sa obe strane dozvoljavaju osobi iza daljinskog upravljača da vidi 360 stepeni oko ove mašine. Trenutni model može sa sobom da ponese 2 kilograma materijala, a to može biti i eksploziv.

Kompanija je za javnost saopštila da je ovaj projekat prvobitno dizajniran za misije po Marsu, ali su ljudi za nju našli drugu upotrebu. Ne sumnjamo da su za ovu mašinu inspiraciju dobili od koncepta drona.

Gardbot nam dolazi u apsolutno raznim veličinama, tako da možete da birate veličinu prečnika koji varira između 10 centimetara do skoro 3 metra.

Trenutno, ova potencijalno opasna kugla zahteva osobu koja će je kontrolisati, ali kompanija planira da uvede sistem kojim će korisnik moći da jednostavno na mapi odredi kugli dokle da se otkortklja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u