Tehnologija

Ovako se Windows menjao tokom godina

Objavljeno: 22.07.2014 | 13:32Izvor: Telegraf.rs

Najbitniji proizvod kompanije Microsoft je definitivno njihov operativni sistem Windows. Prva verzija pojavila se davne 1985. godine, a kako je ona izgledala, kao i svi Windows-i koji su usledili pogledajte u nastavku

Početkom devedesetih godina računari su se uglavnom koristili samo u školama i na poslu. Međutim stvari su se promenile sa pojavom Windows operativnog sistema, koje je kompjutere približio širem krugu ljudi zahvaljujući intuitivnom korisničkom interfejsu i lakoćom korišćenja.

U nastavku pogledajte kako se gore pomenuti operativni sistem menjao od svog nastanka pa sve do danas.

Windows 1.0 (1985. godina)

Foto: windows.microsoft.com

Foto: windows.microsoft.com

Prva verzija Windows operativnog sistema zvanično je puštena 1985. godine, dve godine nakon što je Microsoft najavio softver. Kompanija je prvobitno razmišljala da ga nazove “Interface Manager”, ali je umesto toga ipak nazvan Windows, po formatu u kojem su programi dizajnirani.

Windows 2.0 (1987-1990)

Foto: windows.microsoft.com

Foto: windows.microsoft.com

Druga verzija Windowsa usledila je 1987. godina, a ona je donela desktop ikone, proširenu memoriju, i mogućnost preklapanja prozora. Dizajniran je za Intel 286 procesore, a 1988. godine Microsoft postaje najveća svetska kompanija kada je u pitanju PC softver. Računari su polako postajali svakodnevnica, barem kada su u pitanju firme.

Windows 3.0 (1990. godina)

Foto: windows.microsoft.com

Foto: windows.microsoft.com

Kada je Windows 3.0 debitovao 1990. godine ubrzo je postao najkorišćenija verzija softvera na svetu. Microsoft je prodao 10 miliona kopija samo u prve dve nedelje. Sa Windows-om 3.0, softverski gigant je značajno poboljšao performanse, izgled ikonica, i dodao je 16 novih boja u interfejs.

On je dolazio na flopi disku, u velikim kutijama koje su sadržale gomilu priručnika oko instalacije.

Windows 95 (1995. godina)

Foto: windows.microsoft.com

Foto: windows.microsoft.com

Ovo je najistaknutija Microsoft-ova verzija softvera koja se pojavila do te godine.Sada već legendarno “Start dugme” prvi put se pojavilo upravo na Windows-u 95, kao i internet pretraživač Internet Explorer. Iako to sada zvuči smešno, za pokretanje ovog OS-a potreban je PC sa 386DX procesorom i samo četiri megabajta RAM memorije.

U prvih pet nedelja prodato je 7 miliona kopija.

Windows 98 (1998. godina)

Foto: windows.microsoft.com

Foto: windows.microsoft.com

Windows 98 objavljen je u doba kada je internet bio u punom zamahu. Microsoft ga opisuje kao prvi pravi softver namenjen korisnicima. Mogućnost čitanja DVD diskova i “Quick Launch” meni su neke od stvari koje je donela nova verzija OS-a.

Windows ME (2000. godina)

Foto: Wikipedia/Microsoft/ Koman90

Foto: Wikipedia/Microsoft/ Koman90

Poznat je i pod imenom Windows Millenium. U ovu verziju, Microsoft je ubacio neke opcije koje su posebno fokusirane na medije, kao što je Windows Movie Maker na primer. Ovo je prva verzija Windows-a koja je podržavala “System Restore”, odnosno opciju za vraćanje podešavanja na neki od pređašnjih datuma.

Međutim, ova verzija je doživela veliki broj kritika od strane korisnika, i nije baš najbolje prošla.

Windows XP (2001. – 2005. godina)

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Windows XP je poznat po svojoj “čistoj estetici” i glatkim performansama.Slobodno se može reći kako je ova verzija najpopularniji Windows ikada, a Microsoft je tek ove godine u aprilu ukinuo podršku za njega. Takođe je znatno povećana i sigurnost samog operativnog sistema.

XP je najprodavaniji proizvod kompanije Microsoft.

Windows Vista (2006. – 2008. godine)

Foto: Wikipedia/Microsoft/Koman90

Foto: Wikipedia/Microsoft/Koman90

Ova verzija Windows-a donela je novi dizajn, i neke manja ažuriranja već postojećih programa. Doživela je velike kritike od strane korisnika, a mnogi su takođe smatrali i da ne postoji nijedan dobar razlog zašto bi prelazili sa XP-a na Vista-u.

 Windows 7 (2009. godina)

Foto: Wikipedia/Microsoft/Codename Lisa

Foto: Wikipedia/Microsoft/Codename Lisa

Sedma po redu verzija Windows lansirana je 2009. godina. Od strane korisnika je dobila samo reči hvale, i još uvek je u upotrebi na mnogim računarima širom sveta. Popularni sajt “Cnet” nazvao je Windows 7 “ono što je Vista trebalo da bude”.

Windows 8/8.1 (2012. godina)

Printscreen: Windows 8

Printscreen: Windows 8

Ovo je najnovija verzija Microsoft-ovog operativnog sistema. Korisnički interfejs je kompletno redizajniran i napravljen je prvenstveno za touchscreen ekrane. Cilj kompanije je bio optimizacija OS-a za tablete, ali nažalost Windows 8 nije nadmašio svog prethodnika.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u