Tehnologija

Naučnik planira da aplouduje svoj mozak na kompjuter kako bi u virtuelnom svetu živeo zauvek

Objavljeno: 20.12.2014 | 01:00Izvor: Blic

Plan je takav da deluje kao da je stigao iz romana naučne fantastike i potencijalno bi mogao da omogući večni život. Rendal Kun, pronalazač iz San Franciska, otkrio je svetu da planira da svoj mozak aplouduje na kompjuter.

Mapiranjem mozga, svođenjem njegove aktivnosti na proračune i prebacujući te proračune u kod, ljudi bi prema Kunovom mišljenju mogli da žive večno u slikonskom okruženju.

Glavna stvar koja bi ovo trebalo da učini mogućim je "Substrat-nezavisni mozak" koji po Kunu nije čista veštačka inteligencija, već ljudski mozak daunloudovan na kompjuter.

- Neurolozi su 99.9 odsto da je ljudski mozak mehanizam - kaže Kun.

On naviodi da je mozak nešto što proračunava, što obavlja funkcije, a ako shvatimo kako funkcioniše, može mu se napraviti zamena.

- Ideja da možete da uzmete delić mozga i napravite repliku veoma je mejnstrim i jako dobro shvaćena. Zašto onda ne uraditi to sa celim mozgom? - rekao je naučnik.

On veruje da će aploudovanjem mozga na kompjuter uz pomoć pomenutog sistema biti u prilici da uđe u druge svetove, uključujući i one virtuelne.

- Bilo bi zanimljivo naseliti neki virtuelni svet. Ili možda imati tela koja nisu pravljena da opstanu u ovom okruženju, već negde drugde, kao na primer u svemiru - priča Kun.

On je osnovao organizaciju "Karbonkopis" koja se bavi tehničkim i etičkim pitanjima ovog projekta.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u