Tehnologija

Ko je pametniji, Siri ili Google Now?

Objavljeno: 25.07.2014 | 15:23Izvor: Telegraf.rs

Analitičar Džin Munster sproveo je studiju kako bi probao da dođe do odgovora koji digitalni pomoćnik je bolji od ova dva. On je postavio 800 pitanja, a saznajte koja je aplikacija odnela pobedu

Veštačka inteligencija u pametnim telefonima je sve veći trend. Večita borba između Android i iOS-a nastavlja se i na tom polju, samo što se u duelu ovaj put nalaze Google Now i Siri. Analitičar Džin Munster sproveo je studiju kako bi probao da dođe do odgovora koji digitalni pomoćnik je bolji od ova dva.

Munster je postavio 800 pitanja ovim aplikacijama. Polovina njih je bila postavljena u zatvorenom prostoru, dok je druga polovina postavljena napolju. Pitanja su bila u vezi sa navigacijom, lokalnim informacijama, generalnih pitanja i komandi upućenih operativnom sistemu.

Ovaj analitičar je isto istraživanje sproveo 2012. godine. U njemu je Siri bila proglašena za pobednika sa 83 odsto tačnih odgovora, dok je Google Now imao 81 odsto tačnih odgovora. Ova godina je međutim bila znatno bolja za Google sa 86 odsto tačnih odgovora, dok je Apple-ova veštačka inteligencija imala 84 odsto tačnih odgovora.

Ono što je takođe interesantno jeste podatak da je Siri koristila Google kao izvor u svega 3 odsto odgovora, što je značajan pad u poređenju sa 27 odsto koliko je bilo zabeleženo 2012. godine. Siri se sada znatno više oslanja na Bing kada je u pitanju potreba za pretraživanjem interneta, i Apple Maps kada je potrebno dati odgovor na pitanje u vezi sa nekom destinacijom.

Ove godine Siri je takođe uspela da neke stvari uradi i sama, i to u 4 odsto odgovora koje je dala.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u