Showbiz

ŠVEDSKA POBEDNIK EVROSONGA: Sjajna Bojana Stamenov na 10. mestu!

Objavljeno: 24.05.2015 | 00:28Izvor: Telegraf.rs

U finalu takmičenja u Beču učestvovalo je 27 zemalja

Švedska je opravdala epitet favorita u finalu 60. Evrosonga, koje je održano u dvorani “Štadhale” u Beču pred oko 11.000 posetilaca, a sjajna predstavnica Srbije Bojana Stamenov osvojila je 10. mesto. 

Evo kako je sve to izgledalo od početka.

U finalu se nadmeće 27 zemalja, a osim Srbije, od država sa prostora bivše Jugoslavije nastupaju Crna Gora i Slovenija. Crnu Goru predstavlja nama dobro poznati Nenad Knežević Knez sa pesmom “Adio“, za koju je muziku napisao Željko Joksimović, a tekst Marina Tucaković i Dejan Ivanović.

O pobedniku će ravnopravno, kao i u oba polufinala, odlučivati publika i žiri. Pravo glasa večeras imaju sve zemlje(40), uključujući i one koje nisu stigle do finala, kao i Australiju, koja se ravnopravno takmiči kao specijalan gost ovogodišnje manifestacije. Žiri je već glasao sinoć, posle generalne probe, a večeras će tim glasovima biti prikljućeni SMS glasovi.

Članovi srpskog žirija su Dejan Cukić, Saša Milošević Mare, Ksenija Milošević, Nevena Božović i Marko Kon.

Ceremonija finala je počela nastupom Bečke filharmonije. Tu su, naravno, i Bečki dečaci.

Prošlogodišnju, pobedničku pesmu Končite Vurst, koja će se večeras javljati iz “Green Room”-a, slušamo u drugačijem aranžmanu.

 

Takmičari su, u skladu sa sloganom “Gradimo mostove“, po redosledu nastupanja predstavljeni u defileu. Zanimljivo – po prvi put događaj prenosi i Kina!

Večerašnji šou otvorila je Slovenija. Za početak: Maraaya – Here For You:

Usledila je predstavnica Francuske: Lisa Angell – N’oubliez Pas   

 

Pod brojem tri se u finalu predstavio Izrael: Nadav Guedj – Golden Boy

Na red je došla Estonija: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday

Među onima koji, kao direktni učesnici, nemaju polufinalne brige, je Velika Britanija. Večeras su ostrvljane predstavljali Electro Velvet sa pesmom “Still In Love With You”.

 

Videli smo i predstavnike Jermenije  koji su, interesantno, svi sa različitih kontinenata, ali su poreklom Jermeni: Genealogy – Face The Shadow

Nestrpljivo čekajući Srbiju, odgledali smo i Litvance: Monika Linkyte i Vaidas Baumila – This Time

 

I, konačno, ono što nas najviše zanima. Bojana Stamenov, predstavnica Srbije o kojoj se širom planete u superlativima pričalo posle blistavog nastupa u polufinalu, jednako snažno je zabljesnula i u večerašnjem izdanju, pevajući “Beauty Never Lies“.

Dve nas pesme sada vode na sever kontinenta. Prvo Norveška: Morland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me

…a zatim i, po mnogim procenama, jedan od favorita, Švedska: Mans Zelmerlow – Heroes

Evrovizijski put nas je, zatim, odveo na Kipar: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done

 

Došli smo, zatim, do broja 12, istorijskog za Evrosong. Kao specijalni gost, povodom jubileja ove manifestacije, premijerno učestvuje Australija, gde je popularni šou već decenijama izuzetno popularan. U istoriju se upisao Guy Sebastian, izvodeći numeru “Tonight Again”.

U Evropu smo se vratili preko Belgije: Loïc Nottet – Rhythm Inside

 

Zemlju domaćina, Austriju, predstavili su, uz razumljivu euforiju u hali, The Makemakers – I Am Yours

Na red je došla Grčka: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath

 

Nenad Knežević Knez je bio sjajan u polufinalu, pa ga, sasvim zasluženo, i večeras gledamo kako predstavlja Crnu Goru pevajući “Adio“.

U ime Nemačke je pevala Ann Sophie – Black Smoke

 

Usledile su njihove komšije Poljaci: Monika Kuszynska – In The Name Of Love

Pod brojem 19 pevala je Letonija: Aminata – Love Injected

 

Bliži se finiš – prošla je i Rumunija, pevajući na dva jezika: Voltaj – De La Capat/ All Over Again

Evo i Španaca: Edurne – Amanecer

 

Prvu od dve uzastopne “ratne” teme izveli su Mađari: Boggie – Wars For Nothing

…a druga je iz Gruzije: Nina Sublatti – Warrior

 

Pred sam kraj, vreme je bilo i za Azerbejdžan. Elnur Huseynov je predstavljao svoju državu i 2008. u Beogradu, kada se Azerbejdžan prvi put pojavio na Evrosongu . Ovoga puta, izvodi temu “Hour Of The Wolf”.

Evo i ruske pesme koja je skupila najviše Jutjub pregleda kada je prvo polufinale u pitanju:  Polina Gagarina – A Million Voices

 

Pretposlednja je nastupila Albanka Elhaida Dani – I’m Alive

Poslednja se, pred glasanje, predstavila Italija: Il Volo – Grande Amore

Predstavili su se svi učesnici, počelo je glasanje publike.   Iz Srbije se, kad su sve mreže u pitanju, glasa SMS-om na 3323. Cena poruke je 36 dinara, može se poslati maksimalno 20 poruka sa jednog broja. Nije, naravno, moguće dati glas za predstavnika države iz koje se glasa. 

 

Dok traje glasanje, svoj mini šou ima čuveni austrijski perkusionista Martin GrubingerKončita Vurst je predstavila svoje nove dve pesme.

Glasanje je završeno, uskoro će početi ono čuveno “and 12 points for…”

I – počinje najuzbudljiviji deo. Prva glasa Crna Gora i dodeljije maksimalnih 12 poena Srbiji! Bravo, komšije! 

Sledeća je Malta. Maksmalnih 12 poena ide Italiji, Srbija – nula. Finska je dala 12 poena Švedskoj, a Srbiji, kao i Malta, nijedan.

Grčka je 12 poena dala Italiji, kao i Rumunija.

Belorusija 12 poena daje u komšiluk, Rusiji. Albanija je dala Srbiji dva poena, a maksimalnih 12 Italiji.

 

Moldavija daje dvanaesticu Rumuniji, Azerbejdžan Rusiji, Letonija Švedskoj. Trenutno vodi Rusija, druga je Švedska, treća Italija.

Srbija je dala osam poena Švedskoj, deset Rusiji, a 12 Crnoj Gori. Danska je maksimalan broj poena dala Švedskoj.

Švajcarska je Srbiji dala pet poena, a 12 Švedskoj. Od Belgije – 12 poena za Švedsku takođe. Francuzi su sa 12 poena nagradili Belgiju.

Za Jermeniju je najbolja bila Rusija. Irci su najnaklonjeniji Letoniji, a Šveđani – Australiji. Nemačka je najveću podršku dala Rusiji, koja trenutno vodi, a druga je Švedska.

Istorijsko glasanje Australije, i to po danu. Pet poena su dali Srbiji, a 12 Švedskoj. Češka je Srbiji dodelila tri poena, a 12 Azerbejdžanu.

Španija je 12 poena dala Italiji. Još tri poena Srbiji stižu od domaćina, Austrije, koja je dvanaesticu dala Australiji.

Makedoniji je Srbiji dala deset, a Albaniji 12 bodova. Šest bodova smo dobili od Slovenije, koja je 12 poena dala Švedskoj.

Od Mađarske – 12 za Belgiju. Velika Britanija je Srbiji dala jedan poen, a 12 Švedskoj. Litvanija je najizdašnija bila prema Letoniji.

Od Holandije – još jedan poen za Srbiju. Dvanaest za Belgiju. Od Poljske – 12 za Švedsku. Izrael je Srbiji dao dva poena, a 12 Italiji.

Rusija je maksimalan broj poena dala Italiji, a San Marino Letoniji. Italijani su dodali još tri poena na konto Srbije, a 12 na konto Švedske. Island  – očekivano, 12 za Švedsku. Sa Kipra je 12 poena otišlo Italiji. SVE JE JASNO, POBEDNIK JE ŠVEDSKA. Norveška je to potvrdila sa još 12 poena.

Portugal je dao 12 poena Italiji. Od Estonije 12 poena Rusiji. Za kraj – Gruzija, poslednju dvanaesticu dobija Jermenija.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u