Showbiz

Sedam nepoznatih činjenica o životu Koko Šanel

Objavljeno: 23.08.2014 | 11:53Izvor: medio.rs

Danas Šanel spada u najluksuznije brendove top klase, ali je u vreme velike Koko to bio ekstravagantan iskorak napred za sve pojmove mode.

Tačno 19. avgusta navršilo se 130 godina od rođenja kreatorke koja je bila prvi vizionar mode, žena koja je proslavila sofisticiran stil i koja je kompletnoj modnoj industriji dala vetar u leđa i odvela je korak napred. 

Njen stil ispratio je veliki broj dizajnera, od Toma Forda preko Helmuta Langa, Dereka Lama, Oskara de la Rente i Karla Lagerfelda, koji je omogućio eponomnoj liniji da živi i posle Koko. U želji da obeležimo 130 godina od rođenja velike Koko, odlučili smo da vam donesemo 7 manje poznatih činjenica o francuskoj dizajnerki. 

1. Opatice su slavnoj kreatorki pružile prvo znanje o tkanju 

Opatice iz samostana u kom je Koko odrastala su slavnoj kreatorki pružile skoro pa kompletno znanje o tkanju, materijalima koje je Šanel kasnije iskoristila kreirajući svoje modele. 

2. Pre modne karijere, Koko je bila pevačica 

Da, dobro ste pročitali. Slavna kreatorka (kojoj je pravo ime Gabrielle) je pevala u čuvenom pariskom bistrou „La Rotunde“. Upravo ju je pesma “Who has seen Coco in the Trocadero?” , koju je često pevala, inspirisala da kasnije da sebi nadimak “Koko”. 

3. Imala je aferu sa nacistom 

Tokom Drugog svetskog rata, ona je bila u vezi sa nemačkim oficirom, Hansom Guntherom von Dinklageom, koji je bio jedan od ključnih nemačkih špijuna. Još uvek su nedokazane indicije da je sama kreatorka bila špijun. 

4. Ona je prvi dizajner koji je lansirao soptsveni parfem 

Sada već kultni parfem Šanel 5 je prvi parfem koji je nazvan po nekom dizajneru. Ovo je bio potez prave “šefice”. 

5. Drugi svetski rat je uništio posao kreatorke 

Ratno vreme je bilo krajnje kontroverzan period za kreatorku koju su optuživali da je pored ljubavne afere sa nacistom. Optužbe su prisilile kreatorku da zatvori svoj butik 1939. godine, ali čim se rat završio - Koko se vratila i to trijumfalno. 

6. Londonska ulična rasveta ima ugraviran logo čuvene kratorke, dva slova CC koja se prepliću 

Ko god je šetao Londonom, i to oko Vestminstera mogao je da primeti ovaj detalj za koji se vezuje krajnje romantična legenda po kojoj je vojvoda od Vestminstera bio toliko zaljubljen u svoju ljubavnicu, pa je odlučio da njene inicijale ugravira pored svog “W”. Ali ta legenda je izgleda samo legenda, s obzirom na to da svi u Londonu tvrde da su isprepletena slova inicijali “City Councila”. 

7. Većina citata koja se pripisuju kreatorki nisu njeni 

Iako je bila vrlo britkog uma, kreatorka ne stoji iza svakog citata koji joj se pripisuje. Na primer, ovaj nije njen: “Gde bi neko trebao da stavi parfem?” mlada devojka je upitala, a kreatorka joj odgovorila: „Na mestima na kojima želi da je muškarac poljubi”. 

Izvor: elle.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u