Porodica

Veća šansa za začeće

Objavljeno: 28.11.2015 | 21:37Izvor: Novosti

Naučnici su došli do novih saznanja koja mogu da pomognu parovima koji se suočavaju sa sterilitetom. Tokom studije u koju je uključeno 1.228 žena ustanovljeno je da male doze "aspirina" za 17 odsto povećavaju reproduktivnu sposobnost

UZIMANjE malih doza "aspirina" svakog dana može da poveća šansu žena da ostanu u drugom stanju.

http://elektronika.etf.bg.ac.rs/obavestenja.php

http://elektronika.etf.rs/obavestenja.php

Rezultati novog istraživanja, predstavljenog na godišnjem sastanku Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu u Baltimoru, pokazuju da je ovaj tretman naročito efikasan kod žena koje su prethodno imale pobačaj. Male doze "aspirina" su im za 17 odsto povećavale šansu da ponovo ostanu u drugom stanju.

Istraživači Univerziteta Juta i Nacionalnog instituta za zdravlje dece i humanog razvoja sugerišu da uzimanje 81 mg "aspirina" dnevno može da poveća verovatnoću začeća kod žena smanjenjem sistemskog zapaljenja, čime se unapređuje sredina u kojoj raste embrion.

"Aspirin" je lek iz grupe salicilata, a često se koristi kao antipiretik za snižavanje temperature, ali i za smirivanje zapaljenja i za ublažavanje slabijeg bola. Takođe, sve više se koristi i u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda i šloga zbog antiagregacionog delovanja.

U poslednje vreme dosta se istražuju novi zdravstveni potencijali ovog leka. Studija koja je objavljena u časopisu Medical News Today sugeriše da ovaj lek može da produži preživljavanje pacijenata sa gastrointestinalnim kancerima, dok se u drugoj navodi da svakodnevnim uzimanjem "aspirina" može da se prevenira rak dojke.

Najnovije istraživanje ukazuje da poboljšava feritilitet, što bi trebalo i da se uvrsti u sve dužu listu benefita koje "aspirin" ima ako se redovno uzima. U studiji je učestvovalo 1.228 žena, od 18 do 40 godina, koje su imale pobačaj u prethodnih 12 meseci. Sve žene su imale sistemsko zapaljenje.

U poređenju sa ženama koje nisu uzimale dnevnu dozu "aspirina", one koje su uzimale 81 mg svakog dana su za 17 odsto imale veću šansu da ostanu u drugom stanju i gotovo 20 odsto veću šansu da uspešno iznesu trudnoću.

Naučnici objašnjavaju da dnevna doza "aspirina" smanjuje sistemsko zapaljenje, čineći da materica postane sigurnije mesto za rast embriona.

 

MANjE KAFE, VIŠE AKTIVNOSTI

I neke druge promene životnih navika takođe mogu da povećaju ženama šansu za začećem. Na prvom mestu je ostavljanje cigareta i izbegavanje uzimanja alkohola. Neke ranije studije su nagovestile da preterivanje sa kafom takođe može da izazove probleme sa začećem. Sa druge strane, povećanje fizičke aktivnosti i usvajanje zdravih stilova života i pravilne ishrane povećavaju verovatnoću i šanse za trudnoću.

 

Profesor Ričard Pulson, potpredsednik Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu, koji nije učestvovao u ovom istraživanju, ističe da najnoviji rezultati ukazuju da "aspirin" povećava šanse za začeće podsticanjem protoka krvi u karlici i zadebljavanjem zida materice, što omogućava embrionu da se tu lakše usadi.

Oslanjajući se na ova nova saznanja, ali i na sva prethodna istraživanja, profesor Pulson, inače ginekolog-akušer Univerziteta Južna Karolina, smatra da bi žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, a naročito one koje se leče od neplodnosti, trebalo da uzimaju niske doze "aspirina" da bi povećale svoje šanse za začeće.

- Ukoliko nisu alergične i nemaju neke određene stomačne probleme, trebalo bi da uzimaju ovaj lek, ne može da škodi - naglasio je dr Pulson. - Mnogi ljudi ovaj lek uzimaju rutinski, čak i u našoj klinici.

Prema trenutno važećim preporukama američke Radne grupe za prevenciju, male doze "aspirina" se daju u trudnoći samo nakon 12 nedelje gestacije, i to ženama kod kojih je utvrđen visok rizik od peeklampsije. A da li bi žene trebalo da uzimaju ovaj lek i za povećanje verovatnoće za začeće, još nije jasno definisano.

Mnogi stručnjaci u oblasti zdravstva kažu da još nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi sve žene trebalo "aspirin" da uzimaju redovno zarad povećanja verovatnoće za začeće, uz napomenu da ovaj lek može da izazove i brojne neželjene efekte, na primer, unutrašnje krvarenje.

UZROCI STERILITETA

KOD ŽENA:

GODINE STAROSTI: kod žena od 35. do 44. godine života nemogućnost začeća je je duplo češća nego kod žene između 30. i 35. godine

HORMONSKI POREMEĆAJI: poremećaji menstruacije i ovulacije, smanjenje funkcije jajnika, prekomerna gojaznost, ekstremna mršavost, poremećaj rada štitaste žlezde, stres

FUNKCIONALNI POREMEĆAJI: neprohodnost jajovoda je najčešći uzrok steriliteta, u čak 40 do 50 odsto slučajeva

PSIHIČKI RAZLOZI: opterećenost željom za trudnoćom, napetost, stres

ANOMALIJE MATERICE: endometrioza (ćelije sluznice materice van manerice) polipi, pregrade i miomi, policistični jajnici i policistični sindrom, promene na grliću materice, zapaljenja, tumori, urođene anomalije, imunološki problem

KOD MUŠKARACA

PSIHIČKI RAZLOZI. napetost, stres

GODINE STAROSTI: kod muškaraca posle 45. godine života češći su problemi sa sterilitetom

ORGANSKI UZROCI: smanjena produkcija spermatozoida, poremećaj transporta spermatozoida, retrogradna ejakulacija

BOLESTI: povreda testisa, varikokela - proširene vene unutar mošnica, karcinom testisa, cistična fibroza, anemija srpastih ćelija, seksualno prenosive bolesti, hormonska disfunkcija, bolesti bubrega, infekcije: prostatitis, epididimitis, orhitis, poremećaji metabolizma

LEKOVI: terapija za visok krvni pritisak, artritis i još neke bolesti mogu da utiču na smanjenu reproduktivnu moć


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u