Porodica

RODITELJI, PAPIRE U RUKE I TRK NA ŠALTERE: Danas se predaju zahtevi za BEBI PDV!

Objavljeno: 01.07.2016 | 10:12Izvor: Telegraf.rs

Zahteve za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe trebalo bi podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev

Roditelji koji kupuju hranu i opremu za bebu imaju mogućnost da od danas pa do 15. jula predaju zahtev za refundaciju PDV-a na tu kupovinu.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja ili staratelja, na koju se plaća odgovarajući porez, manja od 24,68 miliona dinara.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može da se ostvari do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

Naime, kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 42.198 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine, u iznosu do 31.648 dinara.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pravo se ostvaruje na osnovu pisanog zahteva na obrascu RFNB, uz koji moraju biti dostavljeni i fiskalni računi, kao i fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

Zahteve za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe trebalo bi podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev.

Nadležne filijale, kad iskontrolišu ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na refundaciju donose o tome odgovarajuća rešenja u propisanim rokovima.

Poreska uprava je na osnovu podnetih zahteva u februarskom roku 2016. godine donela 38.971 rešenje za refundaciju PDV-a u ukupnom iznosu od 241,25 miliona dinara.

U prošloj godini, broj donetih rešenja je 61.429, a iznos refundacije PDV-a 351,19 miliona dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u