Porodica

PROFIL SRPSKE PORODICE Jedno dete, dug od 1.300 evra i želja za boljim životom

Objavljeno: 29.08.2016 | 09:32Izvor: Blic

Današnju porodicu u Srbiji čini tri člana. Zapravo i manje od toga. Prema zvaničnoj statitisti, srpska porodica ima ukupno 2,8 članova. Oni žive u svom stanu, dužni su do grla, a za izlaske i kulturna dešavanja nemaju novca... Ovako zapravo, kada se napravi presek niza istraživanja i podataka Republičkog zavoda za statistiku, izgleda prosečna srpska porodica.

Supružnici u proseku imaju oko 42 godine i već su desetak godina u braku. Imaju samo jedno dete. Žive u gradskom naselju, u sopstvenom stanu. Oboje su završili srednju školu, zaposleni su i mesečno zajedno zarađuju oko 92.000 dinara.

S obzirom na potrošačku korpu koja je u maju iznosila oko 67.000 dinara, prosečna srpska porodica jedva krpi kraj sa krajem. Dok poplaćaju sve računi, hranu i piće na šta, po podacima Zavoda za statistiku, ode najviše novca - malo ostaje.

I zato duguju banci zajedno 1.300 evra po dozvoljenim minusima i ratama za kreditne kartice koje najčešće koriste u samoposlugama (prosečan građanin Srbije duguje banci 650 evra za ove dve stvari). Voze automobil star osam godina.

Letuju u Grčkoj, a odmor naravno da plaćaju na rate. Kukturni događaji im nisu na listi prioriteta, jer sa prihodima koje mesečno ostvaruju oni ne mogu sebi da priušte odlaske u boskop, pozorište, nedeljni ručak u restoranu i istovremeno da isplaćuje kredit.

I zato su i mama i tata pod stresom, jer da bi iole pristojno živeli, moraju da se odriču svega. Svoje slobodno vreme najčešće provode uz televizor.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u