Ljubav i seks

Zašto žene glume orgazam?

Objavljeno: 27.02.2015 | 10:27Izvor: Ženski kutak

Čak polovina žena s vremena na vreme lažira vrhunac. Dosada i želja da ne povrede partnerova osećanja neki su od razloga

Kultna scena iz filma "Kad je Hari sreo Sali" u kojoj Meg Rajan u prepunom restoranu glumi orgazam razotkrila je pripadnice nežnijeg pola. Na zaprepašćenje Bilija Kristala i ostalih gostiju u restoranu, pokazala je Rajanova kako to žene uverljivo i sa lakoćom rade. I često, jer ako je verovati statistici, čak polovina žena s vremena na vreme lažira vrhunac.

"Glumice" su u jednoj anketi otkrile da to rade prvenstveno iz obzirnosti i želje da ne povrede partnerova osećanja. Sagovornica "Života plus", psiholog Olga Azarić kaže da je ovaj motiv ne iznenađuje.

- O ženskom orgazmu se govori kao o nečemu za šta postoji set instrukcija čije pažljivo pridržavanje dovodi do uspeha. Orgazam se posmatra kao cilj, a ne kao deo seksualnog uživanja. U slučaju da izostane, muškarac ima doživljaj da je nedovoljno dobar ljubavnik, a žena želi da izbegne situaciju u kojoj ovaj trenutak kvari intimnu atmosferu. Zato ona radije bira kratkoročno rešenje poput glume, umesto dugoročnog i zahtevnijeg, kao što je podrška partneru i zajedničko pronalaženje načina da se seksualno iskustvo učini što ugodnijim za obe strane - kaže Azarićeva.

Drugi razlog je strah od sopstvene seksualne neadekvatnosti. Ova tema u stalnom je fokusu ženskih magazina, naslovi poput "Poze u kojima sto posto doživljavate orgazam", "Isprobajte ovaj trik i vrhunac je zagarantovan" bombarduju nas sa svih strana. Nije ni čudo onda da mnoge dame pribegavaju glumi kako partner ne bi pomislio da nešto nije u redu sa njima.

- Mediji su izuzetno doprineli da žena oseća preveliki pritisak po ovom pitanju. Paradoksalno zvuči, ali što se više govori o načinu postizanja orgazma, to se ide dalje od njegove suštine. Do orgazma se ne dolazi ukoliko se on iščekuje, jer je u tom slučaju pažnja fokusirana na traženje znakova približavanja vrhuncu i svako izostajanje tih signala budi uznemirenost. Daleko bi korisnije bilo ne baviti se isključivo fizičkim načinima stimulacije, već otkrivanjem fantazija koje nas uzbuđuju - ističe psiholog. 

I MUŠKARCI FOLIRAJUDa postoji i druga strana medalje, potvrđuje studija Univerziteta u Kanzasu koja kaže da je svaki četvrti dasa bar jednom odglumio orgazam. Razlozi su isti kao i kad su dame u pitanju - ne žele da povrede osećanja partnerke i plaše se da će one pomisliti da nešto nije u redu sa njima ako seksualni čin traje suviše dugo. Ipak, pripadnici jačeg pola moraju da budu znatno domišljatiji u lažiranju vrhunca. Dok se kod žena sve svodi na malo vrištanja i mnogo uzdaha, muškarci se, između ostalog, služe bacanjem kondoma pre nego što partnerka poželi da izvrši "uviđaj".

Među ostalim razlozima žene navode dosadu i želju da se seks završi što pre jer ne uživaju, ali neke dame priznaju da glume jer ih to uzbuđuje i na taj način povećavaju zadovoljstvo samim činom. Šta god bili motivi, žena treba da se zapita šta postiže glumljenjem orgazma. Pretvaranje može da održi prividan sklad i harmoniju među partnerima, ali ukoliko postoji nezadovoljstvo seksualnim odnosima, krajnja posledica je gubitak libida, upozorava naša sagovornica.

- Postavlja se pitanje da li žena ima ovaj manir ponašanja i van erotskog domena, da li će svom partneru ukazati na druge probleme koji iskrsnu u odnosu ili će u strahu od njegove reakcije održavati svoje nezadovoljstvo sve dok ne ispliva u okviru nekog sporednog konflikta - kaže psiholog.

Prema nekim istraživanjima, svaka deseta žena nikada nije doživela orgazam sa partnerom. Umesto da glume da bi se njihov partner bolje osećao ili da sebi stvaraju pritisak kao da su na Olimpijadi, trebalo bi da urade nešto drugo.

- Treba razumeti da izostanak ženskog orgazma ne ukazuje na nedostatak ljubavničkih veština niti da nužno vodi ka tome da seksualno iskustvo bude manje prijatno. Zapravo, dobra vežba za parove bi bila da se upuste u intimni odnos i učine ga što uzbudljivijim, ali sa jednim ograničenjem - žena ne sme da doživi orgazam. Ovim putem će se partneri rasteretiti i prepustiti uživanju u senzacijama - zaključuje psiholog.

FAMOZNA G TAČKA

Naša sagovornica primećuje da se u poslednje vreme muška seksualnost uzima "zdravo za gotovo", dok je zadovoljenje ženske počelo da se smatra umećem.

- Na sve to, kao da više nije dovoljno govoriti o klitoralnom orgazmu, koji je najčešći način njegovog dostizanja, nego se priča usmerava na kontraverzni vaginalni. U vezi sa njim postoje velike dileme, počevši od toga da li sve žene mogu da dođu do njega, pa do novijih istraživanja u kojima se sumnja u G tačku kao put do dostizanja vrhunca - objašnjava psiholog.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u