Ljubav i seks

Da li su vaše seksualne fantazije normalne?

Objavljeno: 31.10.2014 | 19:23Izvor: B92

Da li se brinete da bi vaše seksualne fantazije drugima izgledale čudno? Ili čak i krajnje bizarno? Nova studija rešila je da obasja više svetla na ovu temu – i razdvoji stidljivo od devijantnog, prenosi "Daily Mail".

Studija tvrdi da su fantazije muškaraca o seksu sa dve žene „normalne“ – za žene. 

Istraživanje sprovedeno u Montrealu objavljeno je u žurnalu „Seksualna medicina“. 

„Mnoge teorije o devijantnim seksualnim fantazijama inkorporiraju koncept atipičnih fantazija, ili parafilija“, stoji u saopštenju istraživača. 

Parafilija se definiše kao iskustvo intenzivnog seksualnog uzbuđenja koje se javlja na atipične objekte, situacije ili osobe. 

Međutim, autori smatraju da „naučna literatura ne opisuje o kakvim se tačno fantazijama radi“. 

Kristijan Žojal, vođa studije, tvrdi: „Klinički gledano, mi znamo šta su patološke seksualne fantazije. One uključuju osobe koje nisu dale svoju saglasnost, one podstiču bol, ili su apsolutno potrebne kako bi došlo do zadovoljenja. Međutim, pored toga, šta su zapravo atipične ili nenormalne fantazije?“. 

„Kao što smo pretpostavili, postoji znatno više zajedničkih i uobičajenih fantazija (normalnih) od onih atipičnih“, dodao je Žojal. 

Kako bi došli do potrebnih odgovora, istraživači su intervjuisali obične ljude. 

Zbog toga što se veliki broj ovakvih studija sprovodi na studentima, istraživači su želeli da pronađu normalne odrasle osobe koje bi bile voljne da opišu svoje seksualne fantazije. 

Za potrebe ovog istraživanja, malo preko 1.500 odraslih osoba iz Kvebeka (50 odsto muškaraca i 50 odsto žena) popunilo je upitnik koji se ticao njiihovih seksualnih fantazija. 

Od njih je traženo da krajnje detaljno opišu svoje seksualne fantazije. 

„Rezultati su bili krajnje interesantni“, izjavio je profesor Žojal. 

Ono što je iznenadilo istraživače bila je priroda seksualnih fantazija, jer sa jako mali broj njih mogao smatrati naučno retkim, neobičnim ili atipičnim. 

„Međutim, ono što nas nije iznenadilo jeste podatak da muškarci imaju znatno više fantazija i koje opisuju znato živopisnije od žena“. 

Studija je takođe pokazala da veliki broj žena, između 30 i 60 odsto, razmišlja o temema povezanih sa submisivnošću, poput vezivanja. 

„Za razliku od muškaraca, žene prave jasnu razliku između fantazije i želje. Zbog toga mnoge žene koje imaju ekstremnije fantazije navode da one zapravo ne žele da ih obistine. Sa druge strane, muškarci bi voleli da se njihove fantazije ispune“, tvrde istraživači. 

Studija je takođe otkrila značajan broj jedinstvenih muških fantazija koje su se odnosile na posmatranje partnera sa drugim muškarcem, ili njih samih sa osobom istog pola. 

Foto: Image courtesy of Pong at FreeDigitalPhotos.net


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u