Lifestyle

UBICE IZ BAŠTE: Šest smrtnih opasnosti koje vas vrebaju u dvorištu

Objavljeno: 25.07.2014 | 11:40Izvor: Telegraf.rs

Ako imate kuću s bašticom, sigurni smo da vam mnogi vaši prijatelji iz zagušljivih stanova tokom ovih letnjih dana zavide. Međutim, sve bi to bilo idealno, da nema nekoliko stvari koje mogu da vam pokvare užitak

Verovali ili ne, vaše dvorište baš i nije veoma ušuškano i bezbedno mesto kao što mislite. Ako ne obratite pažnju, neke od ovih stvari mogu čak i smrtno da ugroze vaše zdravlje.

Pesticidi

- Hemikalije iz pesticida koji se nalaze po travi i cveću mogu vrlo lako da pređu na decu i kućne ljubimce dok se igraju napolju – kaže doktorka Suzan Benet, autorka knjige “The 7-Day Allergy Makeover”.

Pesticidi iz zagađenih potoka ili jezera lako mogu da kontaminiraju pijaću vodu. Izloženost pesticidima povezuje se sa povećanim rizikom od pojave raka i hormonskih poremećaja koji bi mogli da izazovu probleme sa štitnom žlezdom ili neplodnost.

Pseći ili mačiji izmet

Iako vi možda smatrate da je u pitanju odlično prirodno đubrivo za vaše biljke, stručnjaci tvrde da to i nije baš tako. Štaviše, upozoravaju da u izmetu vašeg kućnog ljubimcapostoje brojne opasne bakterije.

Isto tako, maca ili kuca mogu imati neki virus ili crve, a da vi to i ne znate. Problem je u tome što se ovi napasnici prenose čim dođu u kontakt s vašom kožom, a potom uđu u organizam. Benetova savetuje da očistite iza svog ljubimca i da izbegavate da hodate bosi.

Krpelji

Napadne li vas zaraženi krpelj možete oboleti od lajmske bolesti. Ne potražite li na vreme lekarsku pomoć, ova opaka bolest može da izazove ozbiljne probleme sa kostima, srcem, mozgom, pa čak i smrt. Da biste sve to izbegli, redovno i temeljno pregledavajte telo, a naročito kožu svoje dece.

Pčele

Ako ste alergični na pčele, trebalo bi da budete veoma oprezni. Nažalost, kod nekih ljudi prvi alergijski napad, praćen anafilaktičkim šokom, javlja se nenadano, odjednom.

- Pčele možete donekle da izbegnete, tako što nećete nositi odeću jarkih boja, niti parfem. Pokušajte da ne jedete i ne pijete ništa slatko dok ste napolju, jer to privlači insekte – savetuje doktorka.

Spaljivanje pokošene trave ili smeća

Pored opasnosti od izazivanja požara, koji lako može da se izmakne kontroli, tokom spaljivanja otpada otpuštaju se hemikalije koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući astmu, teškoće u razvoju, trovanje bubrega ili jetre.

Sunčanje

O brojnim štetnim posledicama preteranog izlaganja štetnim UVA i UVB zracima koje mogu izazvati rak kože, ne moramo da vam pričamo. Obavezno se zaštitite i ne preterujte sa sunčanjem.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u