Lifestyle

Tri namirnice koje će vam pomoći da spavate kao beba!

Objavljeno: 20.11.2014 | 09:38Izvor: Telegraf.rs

Ukoliko vam se dešava da noćima ne uspevate oka da sklopite, jer vam se po glavi vrzmaju kojekakve misli i brige, ne brinite se, ima leka, a da pritom čak ne morate da idete u apoteku

Da li ste i vi pod stresom ovih dana i ne uspevate baš lako da utonete u san? Nije ni čudo, jer se zna da je ovo najužurbaniji deo godine. No, nema razloga da posežete za kojekakvim sedativima, kad je tu iće i piće koje uspavljuje.

Naučnici su sada došli do saznanja koja to hrana može pozitivno da utiče na vaš san i pomogne vam da se konačno naspavate ko čovek.

Jaja

Jaja možete da pripremite na mnogo načina i kombinujete ih s raznim drugim namirnicama, od tosta do povrća. Međutim, važno je da ih jedete za doručak!

Pitate se kako to jutarnji obrok ima uticaja na san noću? Stvar je u tome što aminokiseline iz jaja podtiču lučenje onih hormona koji imaju ključnu ulogu u regulisanju cikluse spavanja i budnosti tokom dana.

Sok od višnje

Nisu naše bake bile nimalo glupe što su svakog leta spremale hektolitre sirupa od višanja. Stručnjaci su otkrili da prirodan sok od višnje utiče na san.

Istraživanja su pokazala da su isptanici u proseku spavali 85 minuta duže nakon što su dve nedelje svakodnevno popili po dve čaše soka od višnje.

Pirinač

Jedna druga studija pokazala je da pirinač ima blagotvorno dejstvo na san.

Aromatični jasmin-pirinač podiže glikemijski indeks, a ispitanici koji su ga konzumirali zaspali bi duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim glikemijskim indeksom.

(MojeZdravlje)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u