Lifestyle

TERAPIJA MUZIKOM: Lek za dušu i telo!

Objavljeno: 23.09.2014 | 09:51Izvor: Telegraf.rs

Ideja lečenja muzikom je strara koliko i čovečanstvo. Međutim, premda savremeni zapadni stavovi često odbacuju ovu ideju, po svemu sudeći muzikoterapija će imati sve veću vrednost u skoroj budućnosti

Poznato je da muzika pozitivno utiče na raspoloženje i duh. Omiljene pesme i melodije mogu da nas inspirišu, ali i da nam pruže utehu u najtežim životnim trenucima. Uprkos tome, lečenje muzikom izgleda da je nepoznat pojam za većinu ljudi.

Već duže vreme nauka je svesna pozitivnog uticaja muzike na moždane funkcije, a odavno se zna da učenje sviranja bilo kog instrumenta podstiče jačanje umnih sposobnosti kod dece. Slično tome, postoji uverenje da slušanje muzike pomažepovećanju koncetracije kao i poboljšanju sposobnosti snalaženja u prostoru.

Prednosti koje donosi muzika kada su u pitanju bebe

Istraživanja sprovedena na Medicinskom centru za muziku i medicinu u Izraelu je pokazala da briga o prevremeno rođenim bebama može biti poboljšana upotrebom muzike.

Uspavanke kao i svi zvuci koji podsećaju na imitaciju zvuka materice ili ljudskog srca imaju pozitivan uticaj na bebin otkucaj srca, san pa čak i dojenje.

Muzikom protiv stresa i bola

Opširne studije koje je sproveo doktor Danijel J. Levitin sa Mekgil univerziteta, pokazalas su da muzika, ritam kao i zvučne frekvencije mogu značajno uticati na naše zdravstveno stanje. On tvrdi da muzika nema direktan uticaj na poboljšanje ljudskog imunološkog sistema ali ima pozitivan efekat pri redukovanju nivoastresa što ima jednako dejstvo kao lek protiv anksioznosti koji si koristi pre hirurških zahvata.

Slično ovome, istraživanja sa Univerziteta Alberta i Ko Tek Puat bolnice iz Singapura su pokazala da muzika može puno pomoći pri smanjenju nivoabola kod pacijanata svih godina.

Dobre vibracije

Vibroakustička terapija podrazumeva dejstvo mikrovibracija koje su prisutne u svakom živom organizmu,  gde pacijenti sede u određenom položaju na strunjači dok su nisko frekvente vibracije uperene u njih. Već su postignuti obećavajući rezultati u lečenju od simptoma kao što su depresija, fibromijalgija, kao i Parkinskova bolest a istraživači se nadaju postizanju još dosta novih rezultata u skorijoj budućnosti.

Niske frekvencije imaju pozitivan efekat i na mačke u lečenju zarastanja kostiju.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u