Lifestyle

SUTRA POČINJE POST: Nemojte NIPOŠTO da se prevarite i uradite OVO!

Objavljeno: 26.06.2016 | 20:36Izvor: Telegraf.rs

Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro, napisao je patrijarh Pavle u knjizi "Molitve i molbe"

Pravoslavni vernici sutra započinju Petrovski post koji se završava dan pre Petrovdana. Početak Petrovskog posta zavisi od toga kad je Vaskrs, a iz tog razloga ove godine traje dve nedelje.

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Petrovskog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših dela i misli.Međutim, veroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje telo već i strasti.

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grehova i korenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin telesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla “Molitve i molbe” nije presudan.

– Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji.On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro – napisao je patrijarh Pavle.

Foto-ilustracija: Foter.com / avlxyz

Foto-ilustracija: Foter.com / avlxyz

Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, deca do 14 godina, starci i svi oni kojima je lekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nisu posne.

Vernici ponekad post prekrše i nesvesno (na primer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svesti.

Najbitnije je da u toku posta, kao što je patrijarh Pavle savetovao, ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

Ono što svakako nikako ne smete da radite tokom posta, bez obzira na to da li ste vernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se. Uzdržite se od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) veruje da oni, koji su tokom posta umereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbeđuju prosperitet svoga doma.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u