Lifestyle

SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Evo šta će nam se desiti ako ZAGRMI, i koju JEDNU STVAR nikako ne smete da radite!

Objavljeno: 29.07.2016 | 18:56Izvor: Telegraf.rs

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija, koji kažnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gore nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Ognjenu Mariju, osim pravoslavaca poštuju i katolici i oni islamske veroispovesti, koji je nazivaju “srpskom upaljušom“.  Zato, pazite kojim ćete se aktivnostima sutra baviti, da vam se ne bi desilo nešto mnogo loše.

Dan Svete mučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija smatra se veoma poštovanim praznikom posebno među ženama, pa je običaj da se tog dana nipošto ne rade ručni radoviniti posluje u polju. U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjemi kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Narodno verovanje kaže da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

Među pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanjeToga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

 

 

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u