Lifestyle

Reći ne ponekad je najbolja stvar koju možete napraviti...

Objavljeno: 23.08.2014 | 19:03Izvor: medio.rs

Ugađanje drugima često proizlazi iz želje da nas drugi prihvataju i vole, no tada se zaboravlja da je najvažnije biti dobar prema sebi, zbog čega nekad treba reći "ne".

Reći "ne" je potrebno

Postoje trenuci u životu u kojima se osećamo kao da svi od nas nešto žele i očekuju. To se posebno odnosi na one tipove koji su skloni ugađanju drugima, no pritom se izlažu velikom stresu te nakupljaju frustracije. Treba znati kako je ponekad reći "ne" najbolja stvar koju možemo učiniti za sebe kako bismo postavili granice prema drugim ljudima. To se odnosi na svaku situaciju u kojoj vam instinkt govori da ne želite nešto.

Ne treba opravdavati "ne"

Ako vas partner, bliski prijatelj ili neko drugi od vaših članova porodice traži da napravite nešto što je za vas neugodno, naporno ili naprosto odbojno, makar za to nemate nikakav poseban razlog, dopustite sebi da kažete "ne". Pritom se nemojte opravdavati, već iskreno recite da naprosto nemate volje i da ako to napravite ćete se osećati loše.

Uzmite predah

Ako naporan radni tempo i svakodnevne obaveze dovedu do toga da više ne čujete svoje misli, naprosto recite "ne" pozivima na druženje, koliko god drugi insistirali na tome. Budite svesni kako je ono što činite protiv svoje volje nešto čime ćete naštetiti i sebi i drugima. Radije sebi uzmite dan predaha i izolujte se.

Nauči reći "ne"

Kako biste se navikli izgovarati "ne" počnite od malih stvari. Vežbajte svoje “ne” u situacijama koje nisu previše bitne ili ne postoji velika mogućnost da se druga strana uvredi. Osim toga, psiholozi naglašavaju da je za reći ne" vrlo važno da znate prihvatiti tuđi "ne". Tako ćete naučiti prihvatiti i davati "odbijenice" kao normalan deo ljudskih odnosa, bez preteranog uznemiravanja. 

Izvor: 24sata.hr


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u