Lifestyle

Planirate da ostavite CIGARETE? Ove namirnice najbrže će vam izbaciti NIKOTIN IZ KRVI

Objavljeno: 30.08.2015 | 23:18Izvor: Telegraf.rs

Čak i kada konačno ostavite cigarete, organizmu je potrebno dosta vremena da u potpunosti izbaci nataloženi nikotin jer nam je on, jednotsavno, ušao u krv

Svi smo itekako svesni negativnog dejstva cigareta i nikotina na naš organizam, pa opet pušačima je teško da se odreknu ove nezdrave navike.

Donosimo vam spisak superdelotvornih namirnica koje će vaš organizam začas očistiti od nataloženih ostataka nikotina i, istovremeno, pomoći da vam ukus i miris duvana postanu krajnje neprivlačni.

Zeleni čaj

Pušenjem ćelije gube prekopotrebnu vodu, pa organizam mnogo brže dehidrira. Ispijanjem večih količina zelenog čaja podstičete limfnu drenažu i pomažete izbacivanje nikotina iz tela.

Prve rezultate najbolje ćete primetiti preko izmokravanja – mokrićete češće, a urin će vam imati pojačan miris i biće tamnije boje.

Foto: FreeDigitalPhotos.net/zirconicusso

Foto: FreeDigitalPhotos.net/zirconicusso

Limun

Osim vode, pušenjem iz svog tela “terate” i vitamine A, C i E koji zapravo jačaju imunitet i pomažu organizmu da se izbori protiv raznih bakterija i virusa.

Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine svako jutro pre obroka popijte čašu mlake vode u koju ste iscedili jedan limun.

Foto-ilustracija: Foter/Didriks

Foto-ilustracija: Foter/Didriks

Spanać i brokoli

Folnu kiselinu organizam znatno više troši ako ste pušač, a ona je vrlo važna za normalan rad i razvoj ćelija, kao i obnovu krvnih zrnaca.

Spanać i brokoli su namirnice koje su veoma bogate ovim vitaminom iz grupe B, pa povećanom konzumacijom ovog svežeg povrća pomažete da se vaša krv lakše očisti od nikotina.

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

Sveža šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ukoliko želite da se što pre rešiti ove ružne nuspojave pušenja, po prestanku pušenja jedite svežu šargarepu. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni “sakupljači” ostatak nikotina.

Šargarepu možete i iscediti u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je jednostavno narendati u salatu.

Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP

Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP

Sok od pomorandže

Ako ste svež nepušač, uz doručak pijte ceđenu pomorandžu jer je taj sok prebogat Vitaminom C. Naime, na ovaj način svoj organizam snabdevate neophodnom energijom na početku dana, jer Vitamin C pomaže u proizvodnji karnitina koji masnoće iz hrane pretvara u energiju.

Takođe, kiselkasti ukus pomorandže najefikasnije “ubija” želju za jutarnjom cigaretom.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u