Lifestyle

Pitali smo dve žene šta misle o Danu zaljubljenih: Njihovi odgovori ruše sve predrasude

Objavljeno: 14.02.2016 | 18:50Izvor: 24sata.rs

Ah, taj Dan zaljubljenih. Jedni ga mrze, drugi ga obožavaju, treći pričaju da ga mrze jer nemaju s kim da ga provedu, a zapravo bi ga itekako voleli da imaju nekoga. U suštini, samo još jedan u nizu praznika koji izazivaju brdo polemike i trošenja novca. Zato smo pital dve žene da nam iskreno kažu šta misle o ovom prazniku - a njihovi odgovori nisu ono što biste očekivali.

Ruže VS Visibabe

Dan zaljubljenihIvana ne voli Dan zaljubljenih i ima dobre argumente za to, Foto: R. Ristić

Već nedelju dana me zbunjuju prodavci na ulici koji prodaju ikebane i bukete. Kad pre mart? Onda se setim da nije, pa se pitam koji je sutra praznik. I eto stigao je, polovina je februara. Žene su ionako srećne, sve je to ista papazjanija. Srećna je ona što je juče plakala jer je onaj njen konj dok je bila mrtva bolesna bančio u kafani. Taj je danas kupio domaću bombonjeru i nabacio kez. Srećna je i Sanja, Mišina švalerka broj dva jer je on jutros probudio zvoneći joj na vrata s orhidejom u epruveti, ručak je rezervisao za švalerku broj jedana, a večeru za svoju dugogodišnju devojku. Najsrećnija je Majina keva koja će od čika Pere, između tri mašine veša, usisavanja i ručka iz tri seta tanjira dobiti poljubac i ono: "Da se nisi za mene udala, propala bi načisto." Nisu svi muškarci takvi, ni sve žene srećnije nego juče ili sutra samo zato što se neki svetac zove Valentin.

Ti drugi će recimo ceo dan provesti u krevetu jer su tako u mogućnosti. Oni koji su zaljubljeni imaju žurku svaki dan. Dovoljna je jedna poruka (besplatna) i počinje da im igra u stomaku (ili niže), a usta se glupavo osmehuju. Oni će recimo u sredu izaći na večeru jer ih mrzi da kuvaju. U restoranu će ona jesti i iz svog i iz njegovog tanjira, a on će se oduševljavati što je mala "ko mećava" i nije na dijeti.

Pričam sa drugaricom i umirem od smeha što je besna jer joj dečko svake godine 14. februara kupi ruže koje ona mrzi. I rekla mu je da ne voli to cveće, i rekla mu je koje voli, ali ruže i dalje stižu. Ona nije nevaspitana da ih zafrljači u kantu, nego mu kaže "Hvala", ali se pita: Zar nije mogao da zapamti koje je**no cveće volim? Što me odrađuje tako? Što baca pare na gluposti? Pun grad visibaba za 100 dinara.

Verujem da bi Majinoj kevi najlepši poklon danas bio kada bi čika Pera spontano popravio dasku koja joj u kuhinji pada na noge svaki put kada otvori fioku. To joj obećava već šest meseci, napravio joj se podliv.

Ljubav nisu čestitke i šljokičast celofan, Luj Viton tašne, dve upaljene sveće na kariranom stolnjaku, Viber lančane poruke, isceđen dan i predvidljiv seks. Ljubav nije ono što pričaš, nego ono što radiš. Ako si radio mnogo i bez težine, onda će ti ovaj dan biti najlepši. Baš kao i bilo koji drugi. Ako si mnogo pričao, malo radio i baš si se smorio, skokni do ćoška i kupi što skuplji buket. Usreći prodavca. Ona bi ionako propala da tebe nema. Načisto.

Šta imate protiv ljubavi?

Dan zaljubljenihLjubica misli da je ovo jedan od najlepših praznika, Foto: D. Milenković

Kao neko ko ne veruje u boga, a još manje u crkvu, svake godine sam primorana da slavim svetog Janka, Marka, Žiku, Miku i ostatak nevidljivih čikica koji stoje na nebu, vode računa o svakom pokretu koji napravim i sude mi da li ću da idem u raj ili u pakao. Isto tako svake godine slavim Dan državnosti, Dan rada, Dan ovoga ili Dan onoga - i o tome nema polemnike. Super je, samo da se slavi.

Međutim, onda dođe 14. februar, dan koji slavi najlepšu stvar na svetu - LJUBAV - i društvene mreže se usijaju od žena koje tobož organski ne podnose ovaj komercijalizovani praznik i koje bi, umesto da uživaju, radije dan provele hejtujući. Jer, hejt je danas IN, ljubav je jednostavno nešto tako dosadno, zar ne?

E, pa, ne. Bar ne u mom svetu. Jer, ja sam još pre mnogo godina odlučila da mi je upravo Dan zaljubljenih omiljeni praznik u godini - ne zbog poklona, romanrtične večer, sveća i isfolirane romantike, od koje se ježim, već zato što je ovo dan koji slavi ljubav. Ljubav, ne samo romantičnu, već u svakom mogućem obliku. Zato se svake godine potrudim da se 14. februara vidim sa svim ljudima koje volim. Izdvojim vremena za porodicu, prijatelje, kolege i , naravno, dečka. I zaista bi ovo bio prelep dan, kada ne bih na svakom koraku naletala na tu deprimirajuću gomilu hejta.

Zašto vam smeta ljubav? Zašto vam smetaju zaljubljeni parovi koji se ljube na klupicama na Kališu? Zašto vam smetaju momci koji nose cveće i zašto vas, pobogu, boli briga što će cvećari da zarade koji dinar više? Zašto vas toliko dotiče činjenica da imamo praznik koji slavi ljubav i zašto stalno naglašavate da, ako nekoga voliš onda ga voliš svaki dan, a ne samo 14. februara? Mislim da nam je svima to jasno, isto kao što nam je jasno da, ako si dobar čovek, nećeš da misliš i govoriš loše tokom cele godine, a ne samo kad si u Božićnom postu - ali ne bih rekla da se toga baš pridržavamo, zar ne?

Ljubav, posebno ona romantična, je jedna čudna stvar. Svesni smo toga da je predivna i jako bitna, ali često zbog svakodnevnih obaveza, stresa i onog hejta o kojem smo pričali, zaboravimo na ljubav. A ona je poput cveta, i mora da se neguje - u suprotnom ne uspeva. I baš zato je ovaj dan savršen podsetnik na to koliko je ljubav bitna, samo je važno da ga shvatite na pravi način. Ne radi se ni o ruži, ni o večeri ni o seksu - već o ljubavi. Ma šta ona predstavljala za vas.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u