Lifestyle

Ovo su unosni poslovi budućnosti

Objavljeno: 01.11.2014 | 11:32Izvor: B92

Pojmovi "urbani poljoprivrednik", "upravljač bespilotne letelice" ili "dizajner otpada" nisu plod mašte autora popularnih romana naučne fantastike.

Naime, to su nazivi profesija koje će biti veoma tražene u budućnosti.

I to ne tako dalekoj, ako je suditi po tvrdnjama dobrih poznavalaca tehnološkog razvoja. Oni, naime, smatraju da je već započeo proces nastanka najmanje pet novih profesija koje će u budućnosti biti veoma tražene.

- Urbani poljoprivrednik - To je nova vrsta stanovnika velikih gradova koji se uz pomoć moderne tehnologije bave uzgojem poljoprivrednih proizvoda u urbanom okruženju, na zidovima i krovovima oblakodera od čelika i stakla, ili duboko pod zemljom u betonskim bunkerima. 

- Upravljač bespilotne letelice - Prema procenama stručnjaka Američke federalne vazduhoplovne agencije, do 2018. godine svetskim nebom će patrolirati čak 30.000 ovakvih letelica, a to znači da će biti mnogo posla za one koji umeju njima da upravljaju. 

- Dizajner otpada - U razvijenim zemljama recikliranje otpada je odavno unosan posao. Ali, stručnjaci smatraju da će se do 2030. godine razviti i proizvodnja ukrasnih predmeta i odeće od recikliranog materijala, pa budući dizajneri ne treba da brinu. 

- Arhitekta i pejzažista virtuelne stvarnosti - Ko kaže da virtuelne naočari Oculus Rift treba da služe samo za igranje igrica? Arhitekta Džon Bručud koristi ih u izradi realističnih 3D crteža kada radi na restauriranju oštećenih zidnih ukrasa. On smatra da će ova i slične nove tehnologije pomeriti granice arhitekture i omogućiti njegovim kolegama da kreiraju veštačke pejzaže u kojima ćemo u bliskoj budućnosti moći da uživamo ne ustajući iz udobne fotelje u našem domu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u