Lifestyle

OTKRIVENA MISTERIJA: Kako ptice znaju da dolazi oluja?

Objavljeno: 19.12.2014 | 18:01Izvor: Telegraf.rs

Naučnici su radili na projektu praćenja zlatokrilih senica kada su ustanovili da su te male ptice selice napustile svoje područje za reprodukciju čak dan do dva pre oluje.

Ptice imaju šesto čulo pomoću koga mogu da predosete približavanje oluje, objavili su američki naučnici proučavajući ponašanje ptica koje su izbegle snažnu oluju u Tenesiju, koja je odnela najmanje 35 života.

Naučnici su radili na projektu praćenja zlatokrilih senica (vermivora chrysoptera) geolokatorima kada su ustanovili da su te male ptice selice napustile svoje područje za reprodukciju čak dan do dva pre oluje koja je proizvela najmanje 84 smrtonosnih tornada.

Te ptice se često viđaju u području Velikih jezera i Apalačkih planina gde se svako leto gnezde. Te sičućne ptice koje teže nekih 9 grama prevalile su neverovatnih 1.500 kilometara u pet dana kako bi izbegle snažnu oluju, pišu autori studije u američkom časopisu “Current Biology“.

- Najzanimljivije je što su ptice napustile to područje mnogo ranije pre dolaska oluje – kaže Henri Strebi, ekolog sa kalifornijskog univerziteta Berkli.

U trenutku kada su nam meteorolozi javljali da se oluja kreće u našem smeru, ptice su već napuštale to područje – rekao je.

Prema naučnicima, ptice za razliku od ljudi, mogu da čuju i infrazvuke vrlo niske frekvencije što se šire na velikim udaljenostima. Ti infrazvuci su rezultat velikih meteoroloških promena.

Meteorolozi i fizičari odavno znaju da oluje koje proizvode tornada emituju snažne infrazvuke koji putuju hiljadama kilometara na frekvencijama na koje su ptice najosetljivije – kaže ekolog.

Naučnici su utvrdili da ptice koje putuju uvek istim putevima mogu ponekad putovati izvan uobičajenih migracijskih ciklusa, ako je to za njih neophodno. Zahvaljujući šestom čulu ptice su spremne da prežive globalno zagrevanje koje će, kako ističu naučnici, Zemlji donositi oluje i tornada mnogo češće nego do sada, a biće i mnogo većeg intenziteta.

To zapravo znači da će se ptice bolje nositi sa izazovima globalnog zagrevanja nego što su neki predvideli – zaključuje Henri Strebi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u