Lifestyle

OPASNA ZABAVA: Evo šta jedna noć ubijanja od alkohola uradi vašem organizmu!

Objavljeno: 23.07.2014 | 02:28Izvor: Telegraf.rs

Samo jedna noć alkoholisanja mnogo povećava šanse za nastanak upale, groznice i raspada tkiva. Možda bi bilo dobro da malo ostavite alkohol po strani

Klabingovali ste i popili koju čašicu (pre)više. Iako ćete iduće jutro najverovatnije da osećate mamurluk i glavobolju, postoje i opasnije stvari koje se alkohol može da uradi vašem organizmu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Plos One” samo jedna noć konzumiranja alkohola može da prouzrukuje ispuštanje crevnih bakterija i štetnih toksina u krvotok. Ovi bakterijski toksini, zvani endotoksini podstiču stvaranje imunoloških stanica uključenih u nastanak upale, groznice i raspada tkiva.

U istraživanju je učestvovalo 25 osoba, 11 muškaraca i 14 žena. Prema Narodnom institutu za alkoholizam, opijanje je način unosa alkohola organizam usled koga koncentracija alkohola u krvi raste do 0,8 odsto ili više. Kako bi utvrdili uticaj alkohola, naučnici su ispitanicima da li onu količinu alkohola koja je u roku od sat vremena uzrokovala rast koncentracije alkohola u krvi do 0,8 odsro. Vadili su im krv svakih pola sata tokom prva četiri sata, a zatim i 24 sata nakon unosa alkohola.

Rezultati su pokazali da se nivo alkohola u krvi sporije spušta kod žena nego kod muškaraca. Čak i nakon 24 sata nakon prestanka konzumiranja, žene su imale veću koncentraciju alkohola u krvi.

Endotoksinski nivo štetnih toksina koji se oslobađaju pri crevnim stanicama pogoršala se i naglo porasla nakon samo 30 minuta od konzumiranja prvog pića. Ostala je visoka skoro celo vreme dok je trajalo ispitivanje kako kod žena, tako i kod muškaraca.

- Endotoksini mogu da promene vaš imunološki sistem. Može doći do bola u mišićima jer telo preuzima hranjive tvari iz mišića. To je razlog zašto možda osećate bol u rukama i upale nakon noći opijanja - kaže autor studije, Zabo Gjongi.

Dugotrajno opijanje proteže postojanje endotoksina u krvotoku i na kraju može da dovede do upale jetre.
Prethodna su istraživanja pokazala da žensko telo može da bude osetljivije na dejstvo alkohola, što može da objasni povišene nivoe otkrivene na kraju eksperimenta, dodaje Gjongi.

Zato, ako opet izađete s društvom, vodite računa da ne pijete alkohol na prazan želudac, osim alkohola pijte i vodu i pridržavajte se svog limita.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u