Lifestyle

Ono što je izumela ova devojčica će promeniti svet

Objavljeno: 22.08.2014 | 15:26Izvor: Telegraf.rs

Ovo je izum koji bi mogao da promeni život makar jednoj petini svetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji

En Makosinski je tinejdžerka čiji izum je osvojio drugo mesto na lokalnom takmičenju u nauci, u kanadskom gradu Viktorija.

Njen projekat je veoma jednostavan, a reč je o baterijskoj lampi koja se napaja isključivo iz toplote ruke, a sadrži četiri električne komponente.

Ipak, ako Enin projekat ostane u mraku njenog rodnog grada, svet bi mogao da izgubi izvor svetla koji ne koristi baterije, solarnu energiju, niti energiju vetra.

Ovo je izum koji bi mogao da promeni život makar jednoj petini svetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji.

Devojčica iz Kanade, polu Filipinka, pričala je sa svojom drugaricom sa Filipina koja je popustila u školi jer nije imala struju kod kuće, zbog čega nije mogla da ispuni svoje obaveze.

- To je bila inspiracija za moj projekat. Htela sam da pomognem drugarici i pomislila sam da je lampica moguće rešenje – izjavila je mala naučnica.

En je provela nekoliko meseci dizajnirajući lampu, a nagrada za to bio je trofej napravljen od Lego kockica, poseta sedištu kompanije Lego u Danskoj i stipendija u iznosu od 25.000 dolara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u