Lifestyle

NOVA MODA Izlaze u kafanu da se slikaju i postave fotose na internet

Objavljeno: 14.02.2016 | 19:02Izvor: Blic

Pravilo da je dobar fotograf u kafani važniji čak i od dobrog kuvara ili lepe konobarice zahvatilo je i Valjevo. Sami fotografi svedoče da mladi u kafane više izlaze kako bi se slikali i osvanuli na društvenim mrežama, nego da se provedu!

Trend kafanskog fotografisanja u grad na Kolubari stigao je iz beogradskih klubova i sa splavova i očigledno se dobro „primio“, pošto skoro da nema kafića i kafane bez fotografa, zaduženog da zabeleži atmosferu i goste, kako bi ti fotosi, kao svojevrsna reklama, osvanuli na Fejsbuk stranicama lokala. Sami fotografi pričaju da je „biti tagovan“ na tim fotografijama postao skoro glavni povod tinejdžera za izlaske u kafiće.

- Čak i dok ne fotografišem, nego posmatram i čekam priliku da uhvatim kadar koji najbolje ilustruje atmosferu, imam utisak da su u klub došli čekajući da „sevne“ blic za njihovim stolom, a ne da se provedu. Na primer, dižu ruke i pevaju kada vide da sam uperio aparat u tom pravcu - priča Đorđe Đoković.

Njegov kolega Stefan Andrić kaže da ima utisak da mladi Valjevci u kafanama u kojima on radi „glume“ da se odlično provode samo ako znaju da će sutradan njihova fotografija osvanuti na Fejsbuku.

Oba sagovornika „Blica“ objašnjavaju da posao kafanskog fotografisanja nije lak, jer u prostoru od 30 kvadrata gde stane 60 ljudi treba sačuvati opremu ali i nerve.

- Ovo je 80 odsto psihologija, treba proceniti kako prići, šta reći i omekšati ljude, jer ima i gostiju koji ne žele da budu viđeni, pa bukvalno skaču na fotografa, dok gazde lokala traže da sve bude zabeleženo. Obično dobro procenim ko je u nekom društvu „alfa“ žena ili muškarac, tome priđem, posle čega nema problema da se fotografiše ceo njihov sto ili separe - objašnjava Andrić, dok Đoković kaže da bez izuzetka svakog pita za dozvolu da se nađe u njegovom objektivu, odbijanje uvažava ali je mnogo češća situacija da bude „vučen za rukav da fotka baš nju, njega ili njih“.

- Devojke žele da vide fotografiju većom brzinom nego što aparat ima upis na karticu! A zahtevi im se svode da iz više uglova prikažu garderobu, frizuru i šminku, dakle, klasično poziranje. U poslednje vreme ima sve više muškaraca koji traže isto - uz smeh priča Stefan, dok Đorđe potvrđuje da ima Valjevki koje dolaze u klub samo da bi se slikale i odlaze dalje čim ih „zabeleži“.

- Naravno da traže da ponovim snimak ako im se ne svidi, kao da su one tema, a ne kafanska atmosfera. Najteže je kada za jednim stolom imate pet dama, uspeh je kada je svih pet zadovoljno fotografijom! Kod muškaraca je češći slučaj da me mole da ne slikam uz ono: „Brate nemoj, ne zna da sam izašao u grad“ - kaže Đorđe.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u