Lifestyle

Niste ni svesni koliko je OPASNO ako i dalje jedete JAJA koja ste spremili za USKRS

Objavljeno: 18.04.2017 | 22:07Izvor: Telegraf.rs

Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje van frižidera pre nego što postanu opasna?

Ako ste ostavili kuvana jaja na sobnoj temperaturi nakon što se ih ofarbali za Uskrs – imamo jako loše vesti za vas.Mnogi i dalje uživaju u kuvanim jajima koja su im preostala od Uskrsa, ali nisu ni svesni koliko to može da bude opasno po njihovo zdravlje, pogotovo kada je trovanje hranom u pitanju.

Salmonela je najčešći oblik trovanja hranom i zbog toga je najbolje da jaja odmah nakon kuvanja ohladite i stavite u frižider ako želite da je izbegnete.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U slučaju da to niste uradili i ostavili ste duže vremena kuvana jaja na sobnoj temepraturi, dozvolili ste opasnim bakterijama, uključujući i salmonelu, da se ubrzano razmnožavaju.

Bakterije sa ubrzano razmnožavaju na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa i ovo se naziva opasnom zonom.

Prosečna temepratura u stanu iznosi između 18 i 22 stepena Celzijusa, dok je ona u frižideru znatno niža zbog čega se usporava rast bakterija.

Sudećo po podacima da kojih je došao Centar za kontrolu bolesti u Americi, ako ste kuvana jaja ostavili na sobnoj temperaturi duže od 2 sata – trebalo bi da ih bacite.

Ovo pravilo od 2 sata odnosi se na jaja koja ste upravo skuvali, ali i ona koja ste izvadili iz frižidera.

Iako možda verujete da su kuvana jaja bezbednija od svežih, ona su zapravo podložnija bakterijama jer se tokom procesa kuvanja oštećuje zaštitni sloj na ljusci jajeta.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u